Чуждите туристи са донесли 6 млрд. лв. на България

За периода януари-септември страната ни е била посетена от 7.5 млн. чуждестранни туристи, обяви Ангелкова

Чуждите туристи са донесли 6 млрд. лв. на България
1232 ~ 1 мин. четене
Приходите от международен туризъм в България за първите девет месеца на 2017 г. са близо 6 млрд. лв. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред „Фокус“. Нейните данни показват, че спрямо същия период на миналата година има увеличение с 9.4%.

„За първите 9 месеца страната ни е била посетена от над 7.5 млн. чуждестранни туристи, което е ръст от 7.7% спрямо първите девет месеца на предходната година, която беше рекордна за българския туризъм. Всички тези данни показват, че усилията, които Министерството полага да маркетира България като целогодишна туристическа дестинация на такива изложения като лондонското, са на прав път“, коментира Ангелкова.

Тя се надява с общите усилия на министерството, на общините и на бранша да превърнат това в устойчива тенденция. Ангелкова добавя, че според прогнозите за зимния сезон се очаква ръстът на чуждестранни туристи да бъде между 5 и 10%.

Министърът коментира и проблемът с кадрите в туристическия бранш. По думите ѝ приетият Закон за трудовата мобилност и миграцията улеснява наемането на работници от трети страни. Министър Ангелкова припомни, че за летния сезон 3 300 работници от Украйна, Беларус, Молдова и други държави са работили у нас.
Подкрепи Economic.bg