COVID-19 удря по невиждан начин и престъпността

На места нивата ѝ са паднали до над 80%

COVID-19 удря по невиждан начин и престъпността

Снимка: Unsplash

5956 ~ 2 мин. четене
Пандемията от коронавирус, довела до осакатяването на търговията и икономиката по света, може също така да удари и нелегалния бизнес, пише CNBC.

В Чикаго, един от най-жестоките градове в Америка, арестите за наркотици например са паднали с 42% през седмиците след затварянето му в сравнение със същия период на миналата година. Част от това намаляване, казват адвокати, се дължи на това, че наркодилърите нямат друг избор, освен да изчакат икономическия спад.

Като цяло престъпността в Чикаго намаля с 10% след удара на пандемията – тенденция, която се развива в световен мащаб. Градовете отчитат зашеметяващ спад на престъпността през седмиците след въвеждането на повсеместни ограничителни мерки заради опитите за забавяне на разпространението на вируса. Дори в регионите с най-високи нива на насилие извън зони на война, по-малко хора биват убивани и се извършват по-малко грабежи.

Все пак служителите на реда се притесняват от скок на недекларирано домашно насилие, както и от това какво ще се случи, когато ограниченията се вдигнат или пък продължат твърде дълго.

Рядко се случва град да забележи двуцифрен спад на престъпността, дори за по-дълъг период от време. Историята помни един от най-големите обрати, когато през 90-те години в Ню Йорк тя спада с около 40% за три години. Сега това се случва за броени седмици. 

В Латинска Америка престъпността е до нива, невиждани от десетилетия. Ел Салвадор отчете средно по две убийства на ден миналия месец, което е спад от пик от 600 на ден преди няколко години. До голяма степен това се дължи на по-строги политики за сигурност и примирие с банди. Налагането на общите ограничения на движението вероятно ще доведе до още понижения, смятат анализаторите и националната статистика.

В Перу нивата на престъпността паднаха с 84% през миналия месец. В Южна Африка полицията отчете зашеметяващ спад през първата си седмица на блокиране – изнасилванията са намалели от 700 на 101 спрямо същия период на миналата година. Тежките случаи на нападение са паднали от 2 673 на 456, а убийствата от 326 на 94.

Подкрепи Economic.bg