COVID мерките във Франция няма да се облекчават

Надеждата на правителството е във ваксините на Moderna, които пристигат тази седмица

COVID мерките във Франция няма да се облекчават

Снимка: Pixabay

1656 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Броят на заразените с коронавирус във Франция все още е твърде висок, за да се говори за облекчаване на социалните и икономическите ограничения. Това заяви епидемиологът и държавен научен съветник Арно Фонтане пред Reuters.

„Франция има едни от най-високите стойности по брой заразени в света. Ситуацията в страната не е овладяна и не може да се говори за отхлабване на мерките“, заявява Фонтане. Коментарът му идва, след като французите отново излязоха на протест с искане мерките да бъдат облекчени, както „правителството обеща в средата на декември“.

В последния месец на 2020 г. Франция отново премина в национален локдаун, като преустанови работата на баровете, ресторантите, несъществените магазини и органични социалните контакти. Хората обаче приеха остро последната разпоредба на правителството и излязоха на пореден протест.

„Това доведе до усложняване на ситуацията и до натоварване на здравната система, която и без друго беше затруднена“, заявява Доминик Льо Гулудек, ръководител на френския медицински регулатор.

В отговор здравните власти решиха да променят наложения вечер час, който засяга 15 района в страната. Oт 20:00 ч. той бе издърпан на 18:00 ч.

„Очевидно, ако ситуацията се влоши, ще приложим по-строги мерки, а ако има подобрение, те ще бъдат облекчени. Но като цяло е възможно да се стигне и до заключване“, добавя Гулудек.

Франция получи остри критики заради твърде бавния процес по имунизация. Затова сега правителството с надежда очаква доставката на първите дози от ваксината на Moderna, за да започне масовата кампания по инжектирането им. „Ваксината на Moderna срещу COVID-19 трябва да пристигне тези дни. Франция трябва да ускори темповете, за да не се стигне до трета вълна“, пояснява той.

Здравните власти информират, че за неделя за регистрирани 12 489 нови случая на коронавирусна инфекция. Отчетени бяха и 116 жертви, с което общият им брой достигна 65 037 от началото на пандемията.  

Подкрепи Economic.bg