Дали ОПЕК+ ще стане жертва на собствения си успех?

Предстоят преговори за производството на суров петрол за юли, а Рияд и Москва отново имат различни мнения

Дали ОПЕК+ ще стане жертва на собствения си успех?

Президентът на Русия Владимир Путин и генералният секретар на ОПЕК Мохамед Сануси Баркиндо

Снимка: facebook/@OPECSecretariat

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

ОПЕК+ трябва да положи много усилия, за да избегне повторно ескалиране на напрежението, водено от конфликт на интереси. Споразумението за добива, което ще действа от юли, създава дълбока пропаст между Саудитска Арабия и Русия, а всички знаем какво се случи миналия път, когато петролните гиганти не успяха да постигнат споразумение, пише Bloomberg.

Засега резултатите от сътрудничеството им са твърде добри, за да са истина. През първия месец на изпълнение на спогодбата, постигната между повечето от 20-те страни членки, вървеше изключително стриктно. Разбира се, поводът за добрите резултати може да е липсата на други перспективи, след като суровият петрол се беше сринал до цени под нулата, а търсенето се беше изпарило заради мерките срещу COVID-19.

Може би не е изненадващо, че дори страните извън сделката са допринесли за възстановяването, тъй като петролните им компании намалиха драстично производството. Седмичните данни показват, че производството на суров петрол в САЩ се е понижило с 1.6 млн. барела на ден, или с 12% спрямо предходните два месеца. Реалният спад може да бъде още по-голям, тъй като не е сигурно дали Администрацията за енергийна информация изчислява само търсенето и предлагането на корекцията от -999 000 барела на ден. Това е най-голямата отрицателна корекция и според анализаторите изчисленията не са точни. В Канада производството в Алберта е намаляло с една четвърт, или 1 млн. барела на ден.

Производството на сурови продукти в САЩ се е понижило с 1.6 млн. барела на ден, или с 12% спрямо последните два месеца

Определено за сега всичко върви по план, но въпросът е какъв да бъде следващият ход. Руският министър на енергетиката Александър Новак твърди, че вече направените съкращения на производството, съчетани с възстановяването на търсенето на петрол в Китай, ще върнат глобалното търсене и предлагане към добре познатите им нива през юни или най-късно юли.

Въпреки това пренасищането на пазара не е изключено. Според анализаторите е твърде рано производителите да се отказват от пониженото производство. Търсенето тепърва ще започне да се възстановява в САЩ, Европа и голяма част от Азия. Потреблението на гориво в Индия е с около 40% под нивата от миналата година, докато в САЩ изненадващо отчита понижение с 25% на годишна база.

Изглеждаше, че търсенето на петрол се възстановява, но пое отново съм отрицателната територия през седмицата, завършваща на 22 май

Производителите трябва да имат това предвид на предстоящото събрание, за да могат да оценят ефективността на миналата сделка и да определят какви стъпки ще предприемат за следващия период. Планирано е срещата им да се проведе на 9 и 10 юни, но е възможно тя да бъде изместена и да протече само един ден (4 юни).

Намаляването на продукцията помогна за увеличаването от 50% на цените на суровия Brent през май, но те все още са едва на половината от стойностите си в началото на годината

Изкушението да се увеличи производството е твърде съблазнително, но възстановяването на цените на петрола не трябва да се приема като гаранция, че това ще продължи и в бъдеще. Имаше допълнително подкрепа от страна на Саудитска Арабия и нейните съседки, които решиха в началото на май да направят допълнителни намаления на продукцията за юни, извън вече договорените. По този начин облекчиха пазара с 1.2 млн. барела на ден, а производството на Кралството достигна рекордните 7.5 млн. барела на ден, което е невиждано ниско ниво за последните 20 години.

Някои страни от ОПЕК+, начело с Русия, нямат търпение да се върнат към по-високия добив в началото на юли. Предизвикателство за организацията е, че Москва има пълното право да го направи. Според клаузите в сделката участниците могат да започнат облекчаване на съкращенията през следващия месец. Ако го направят, това би могло да предизвика бързото завръщане на високите нива отпреди приемането на последната сделка.

За щастие другите производители изглеждат по-предпазливи, като сред тях са Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства. Обмисля се преразглеждане на споразумението от април и разширяване на целите за производство до края на годината. Това е предложение, което не намери подкрепата на Русия.

Рияд и Москва, изглежда, се опитват да избегнат друг конфликт. Те се разбраха да координират действията си, като руският президент Владимир Путин и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед Бин Салман постигната това споразумение преди миналата срещи на ОПЕК+.

Предишният отказ на Москва да приеме по-дълбоки съкращения тласна Рияд към обявяването на ценова война, като Кралството увеличава производството до над 12 млн. барела на ден. Този конфликт приключи с препълване на глобалните петролни складови хранилища и най-ниските цени на черното злато от последните 20 години. След трудно постигнатата сделка през април, ОПЕК+ трябва да се увери, че това не е било просто краткотраен успех.

Коментари: 0