Данъчната реформа набира все повече поддръжници в ЕК

Очаква се бъдещият дигитален данък да помогне на ЕС да запълни дупките в бюджета

Данъчната реформа набира все повече поддръжници в ЕК

Снимка: Unsplash

516 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз трябва да облага компаниите, които генерират приходи от извършването на дигитални услуги, тъй като постъпленията от тези данъци ще са необходими за финансирането на инфраструктурни и социални програми в бъдеще. Това заяви в понеделник зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. 

Трябва да адресираме цифровото данъчно облагане и да го направим по-добро в международен план, защото икономиката, особено цифровата, е доста глобализирана“, заяви Домбровскис, цитиран от Reuters. Той коментира темата по време на австрийския икономически форум в Алпбах, в който участва онлайн.

Думите на Домбровскис идват на фона на подновения дебат в ЕС за дигиталния данък, след като опитите за прокарването на реформата в глобален план навлязоха в застой поради отпора на САЩ да съдействат пълноценно в процеса по изготвянето ѝ. Притисната от икономическата ситуация около коронавирусната пандемия и безпрецедентните антикризисни бюджети, ЕК даде заявка, че този път е решена да докара идеята за дигитален данък докрай въпреки заплахите на Вашингтон за отмъщение.

Държавите членки от ЕС опитаха да въведат дигитален данък в края на миналия мандат на комисията, но заради несъгласието на някои държави, като Люксембург, Ирландия и Финландия, реформата бе стопирана. В резултат на това други страни, сред които Франция, Италия и Австрия, решиха да лансират собствени национални дигитални данъци, което породи напрежение със САЩ. Така се стигна до план за глобална данъчна реформа, с разработването на която бе нагърбена Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.


Economic.bg News

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg