Darknet: Злият брат близнак на интернет за милиарди долари

Двигателят на рекордите в тъмната мрежа е пазарът Hydra, чието разрастване вещае все по-големи главоболия на властите

Darknet: Злият брат близнак на интернет за милиарди долари

Снимка: Twenty20

5518 ~ 3 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Идеята, че отвъд познатия на всички ни интернет се спотайва негов тъмен близнак, който също „диша“ и расте, е завладяваща. За повечето хора образът му остава митичен, но това пространство съществува и е по-живо от всякога, завъртайки фурия от престъпна дейност за милиарди. Вчера например в една от най-мащабните акции срещу т.н. тъмна мрежа Европол задържа 150 души, сред които и българи, заподозрени в незаконна търговия с оръжия и наркотици в Darknet.

Това е онази част от мрежата, която остава скрита за обикновения потребител, но затова пък привлича като магнит всички изкушени от нелегалната търговия. Наред с познатите наркотици, оръжия и сексуална дейности, там се разпространява и златото на 21 век – данните. Много е вероятно и ваши такива да циркулират за продан както в резултат на познати течове (като от Facebook или НАП), така и от хакове, за които може би не подозирате.

Тенденцията за бум на електронната търговия в резултат на пандемията споходи и продажбите на незаконни стоки и услуги в тъмната мрежа. През 2020 г. тези пазари също регистрираха рекорди, като приходите за пръв път надхвърлиха 1.5 млрд. долара, сочат данни на Chainalysis, който проследява този вид разходи. Броят на извършените транзакции пък надхвърля 11 милиона.

В доклада се казва, че водещата причина за този ръст на приходите е специфичен пазар, известен като Hydra. Той е най-големият в тъмната мрежа, като привлича повече от 75% от общите приходите в пространството. Според информацията Hydra е двигател на криптопрестъпността в Източна Европа. А именно в този регион се регистрират най-високите нива на обем на транзакции с криптовалути, свързани с престъпна дейност, обясняват в Secureworld.

Настъпването на Hydra

Hydra е най-известният руски пазар в тъмната мрежа. Стартира през 2015 г., но повратният момент в развитието му идва две години по-късно, когато тогавашният лидер RAMP (Руски анонимен пазар) затваря. С агресивна кампания в YouTube, но и с предполагаеми DDoS атаки срещу други руски пазари, днешният номер едно успя да смаже конкурентите си. Hydra заяви, че ще продължи...

... да потиска всяка съпротива, която може да има отрицателно въздействие върху бъдещето на нашите проекти“. 

Към момента Hydra все още обслужва само рускоговорящи, но прогнозата е, че може да се разрасне и до англоезичния свят. През декември 2019 г. Hydra обяви планове да събере 146 милиона долара в ICO (първоначално предлагане на монети) за нова глобална услуга, наречена Eternos. COVID-19 може и да отложи този план, но заявката е налице и подчертава амбицията на Hydra за разрастване.

За правоприлагащите органи това означава сериозни главоболия, тъй като Hydra е базирана на сложни операции. Подобно на системата на Uber, тази платформа възлага доставката на наркотици на анонимни куриери, които снабдяват купувачите по специално разработена схема. Механизмът за заобикаляне на традиционните канали само подчертава еволюцията на този бизнес.

Не е ясно колко точно е голяма Hydra, но през лятото на 2019 г. руското разследващо издание The Project публикува статия, според която потребителската база на платформата надхвърля 2.5 милиона души. Изчисленията в материала показва, че към 25 юли 2019 г. Hydra е генерирала над 1 млрд. долара приходи. През същата година Hydra твърди, че има 3 млн. потребители и обработва над 100 000 транзакции на ден.

Анализаторите изчисляват още, че Hydra привлича по 20 000 нови потребители всеки месец. Ако този тренд е верен, това означава, че днес платформата има най-малко 500 000 ползватели повече спрямо лятото на 2019 г. 

Картографиране на Darknet

Най-много се търгува с дрога и с различни услуги за измами. Особено популярни са злонамерените софтуери, които човек може да си купи, за да извърши разработена от друг хакерска атака. Предлагат се и откраднати номера на кредитни карти, компрометирани потребителски акаунти в различни услуги. Предоставя се и помощ за пране на пари.

Когато се разглеждат транзакционните данни от пазарите в Darknet по света, най-големите потребители на тъмни мрежи са от Източна Европа, Северна и Западна Европа и Северна Америка.

Източна Европа изпраща и получава най-голяма стойност, което се обяснява с активния тук пазар Hydra.

Що се отнася да обеми от наркотици, те съвпадат с добре известните локации по света. Дрогата обикновено се произвежда и отглежда в Латинска Америка и Азия, а се консумират в Северна Америка и Западна и Северна Европа. Същата зависимост личи и в потоците на парите в тъмната мрежа.

Подкрепи Economic.bg