Държавата иска пълен контрол в ЧЕЗ, а Гинка Върбакова е съгласна

„Заминавам за Чехия, за да обсъдя това с продавача“, заяви собственикът на „Инерком България“

Държавата иска пълен контрол в ЧЕЗ, а Гинка Върбакова е съгласна
6566 ~ 1 мин. четене

Премиерът Бойко Борисов иска българската държава да има пълен контрол върху сделката между CEZ и „Инерком България“, а впоследствие и върху „ЧЕЗ България“. Това каза собственикът на „Инерком България“ Гинка Върбакова след срещата си с Борисов.

„Заминавам за Чехия, за да разговарям с продавача как може да се случи това“, добави тя и обясни, че целта е да се гарантира сигурността на крайните потребители.

Върбакова подчерта, че финансирането на „Инерком“ за покупката на ЧЕЗ  е напълно публично и ще стане известно на всички. „Става дума за международни банки, няма участие на български банки във финансирането“, заяви тя.

„Ако това ще успокои крайните потребители, склонна съм държавата да има участие в сделката“, увери собственикът на "Инерком".

„Разговорите са на твърде предварителен етап, изразихме воля да участваме в тази сделка. Ако чешките продавачи се съгласят, държавата може чрез средства от бюджета или частно придобиване, да участва в сделката“, каза финансовият министър Владислав Горанов. „В деликатната ситуация сме да зависим от двама независими от влиянието на българската държава частни субекта. Очакваме най-малко контролен дял в ЧЕЗ“, добави той.

Подкрепи Economic.bg