Държавата обмисля хотелите да работят само с 50% от капацитета си

Водят се преговори и как да се организира пропускането на туристите в ресторантите, каза Ангелкова

Държавата обмисля хотелите да работят само с 50% от капацитета си

Снимка: PxHere

4037 ~ 1 мин. четене

Министерството на туризма обмисля вариант, при който хотелите това лято да работят само с 50% от капацитета си. Целта на тази мярка е да се повиши безопасността на туристите и спазване на хигиенно-санитарните правила, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за bTV.

По думите й в момента тече сериозен диалог между нейното ведомство и бранша, за да се намери най-доброто решение. „В момента в диалог с бранша говорим как да направим организацията според спецификата на всеки обект. Тоест, дали 2/3 от капацитета да бъде зает, или само 50%. Да, възможно е да се създадат такива правила, че да има ограничения колко да е пълен даден хотел“, каза тя.

От думите на министър Ангелкова стана ясно, че се обмислят и варианти, при които да има специален пропускателен режим в ресторантите на хотелите и местата за хранене, или просто да се създадат различни часови интервали.

По отношение на идеята за безплатните чадъри и шезлонги по морето това лято, която беше обявена именно от ресорния министър, Ангелкова, тя каза, че предстоят разговори с концесионерите на плажовете, за да се обсъдят различните варианти. И до десет дни се очаква да има конкретен списък с плажове, за които сянката ще бъде безплатна. "Списъкът ще бъде качен на сайта на Министерството на туризма", уточни Ангелкова.

Тя отново обяви, че се очаква активният летен сезон да започне от 1 юли, а подготовката за него - от 15 юни. Ангелкова призова и всички туристи това лято да изберат българското Черноморие.

Подкрепи Economic.bg