Държавата ще иска европари за „Струма“, но с нов проект

Новата апликационна форма може да бъде подадена до края на годината

Държавата ще иска европари за „Струма“, но с нов проект

Снимка: Economic.bg/архив

България все пак ще търси европейско финансиране за участъка от АМ "Струма", ЛОТ 3.2 от Крупник до Кресна. На този етап апликационната форма  се оттегля, но работата по подготовката за изграждането на участъка не спира, не спира и търсенето на възможност за европейско финансиране на проекта. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ Златка Петева, директор "Изпълнение на проекти" по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 в Агенция "Пътна инфраструктура".

"Трябва да се определят и специфични консервационни цели за двете защитени територии по НАТУРА2000, които са в обхвата на проекта и за което е необходимо технологично време. В тази връзка нямаше как да се очаква отговорът, който трябваше да представим на Европейската комисия, да коригира апликационната форма, затова тя беше оттеглена и ще бъде повторно подадена, след като изпълним ангажиментите си", коментира Петева.

Плановете и сроковете остават същите, каквито бяха и преди подаването на апликационната форма. 

В решението по ОВОС са предписани смекчаващи мерки, които трябва да се изпълнят по време на рехабилитацията на съществуващия път Е-79, който се явява дясното платно на автомагистралата. Те не могат в цялост сега да бъдат изпълнени, тъй като това е първокласен път без алтернатива и движението не може да бъде спряно или отбито по обходни маршрути.

Ще бъдат модифицирани съществуващите тръбни водостоци по участъка, които ще позволят преминаването на животни под платното за движение, ще бъдат поставени оградни съоръжения, които да ограничат достъпа на животни до пътното платно, ще се поставят мрежи за птици и целта е това да повиши качеството на биоразнообразието в Кресненското дефиле.

АПИ се надява до края на годината да изпълни своите ангажименти, за да може да подаде новата апликационна форма, каза още Петева. Същевременно обаче трябва да бъдат изпълнени и консервационните цели, които изискват технологично време.

Частта, за която сме кандидатствали за настоящия програмен период беше 267 млн. евро, припомни още директорът.

Възнамеряваме да включим тези мерки, които допълнително ще изпълним, по настояване на Европейската комисия, също в апликационната форма.

Заради изпълнението на мерките ще се направи промяна в организацията на движението през Кресненското дефиле през тази година.
Коментари: 0