8 държави - данъчен и природен рай

Те са предпочитани за офшорен бизнес, но са и чудесно място за живот

8 държави - данъчен и природен рай

Снимка: Flickr

5698 ~ 2 мин. четене

Съществуват почти 80 държави, считани за т.нар. данъчен рай – те имат специфично законодателство, позволяващо плащането на съвсем ниски или никакви данъци.

Множество милиардери се тълпят да регистрират компаниите си в тези страни, за да се възползват от данъчните облекчения – най-вече офшорни банкови сметки и нулеви ставки.

Вижте 8 от тези държави, считани за данъчен рай, които са и невероятно красиви и екзотични места. Те са подходящи не само за офшорен бизнес, но и за незабравима ваканция а дори и за постоянно жителство, твърди Business Insider, който е направил подреждането.

8. Белиз


Белиз е тропически рай в Карибско море, известна с възможностите за гмуркане сред невероятните красоти на бариерния риф. Тя е подходящо място и за хора, предпочитащи дискретността. Английският е официален език, макар че голяма част от местните говорят и испански. Населението е 332 хиляди души.

7. Британски Вирджински острови


Поредният карибски и данъчен рай. Тук корпоративният данък е 0%, този върху доходите също, няма налози и за много други дейности. Ако придобиете собственост, може да получите временно гражданство, което позволява 6 месеца престой в страната годишно. Годишният данък върху собствеността е 1,5%. Официалният език е английски, населението е едва 32 хил. жители.

6. Кайманови острови


Тук няма корпоративен данък, нито имотен. Затова е предпочитана от години от големите американски компании в листата Fortune 500. Тук поделения имат гиганти като Apple, IBM и други. Официалният език е английски, населението е 58 хиляди души.

5. Коста Рика


Миналата година Коста Рика е била посетена от над 2,5 милиона туристи. Централноамериканската държава е известна с дъждовните си гори, девствени плажове и водопади. Корпорациите не плащат данък печалба за приходите си извън нейната юрисдикция, нито данък върху дивидентите и лихвите. Официалният език е испански, населението е 4,8 милиона души.

4. Монако


Княжеството е известно със своите казина, предпочитано място от богаташи с яхти от целия свят. И тук няма данък върху доходите. Официалният език е френски, населението е малко над 37 хиляди.

3. Сейшелите


Те се състоят от 115 райски острова край западния бряг на Африка. Районът е пълен с коралови рифове, диви плажове, луксозни курорти. Няма данък върху доходите, капиталовите печалби или собствеността. За да получите статут на  постоянно пребиваващ, е необходимо да прекарате тук едва 5 дни годишно и да преведете в местната си банкова сметка 10 000 долара годишно. Говорят се английски и френски, населението е 89 хиляди души.

2. Панама


Тя е една от най-бързо растящите икономики в Централна Америка. Няма данъчни споразумения с други държави. Тук банковата тайна е на високо равнище. В страната няма данък върху доходите, дивидентите или капиталовите печалби. Официалният език е испаkски, населението е около 3,8 млн. души

1. Пуерто Рико


Макари официално да е територия на САЩ, страната има собствена данъчна политика. От 2012 г. е в сила законодателство, което дава благоприятни данъчни условия на американци, които пребивават над 183 дни в годината, т.е. половин година. Официални езици са английският и испанският, населението е 3,5 млн. души.

Подкрепи Economic.bg