Държавите и градовете, където туристите вече не са добре дошли

Според експертите по-големият брой туристи често води до проблеми като гняв сред местните жители, претоварена инфраструктура, щети за околната среда

Държавите и градовете, където туристите вече не са добре дошли

Световният съвет по туризъм и пътувания (WTTC) определи най-претоварените туристически дестинации в света. Това се съобщава на официалния портал на организацията. 

Специалистите на WTTC съвместно с McKinsey & Company са проучили градове и държави, които изпитват най-големи проблеми заради постоянния ръст на туристическия поток. Според изготвения доклад почти две трети от туристите, пристигащи през 2016 г., са в 20 държави. Сред тях - Франция (82 милиона годишно), Съединените щати и Испания (по 76 милиона), Китай (59 милиона).

В топ 10 са включени също Италия, която посреща 53 милиона посетители, Великобритания и Германия (по 36 милиона) и Мексико, който е посетен от 35 милиона туристи. Следват Тайланд (33 милиона) и Русия с 32 милиона посетители годишно.

Доста популярни са също Австрия, Малайзия, Хонконг, Турция, Гърция, Япония, Обединените арабски емирства и Португалия.

Според експертите по-големият брой туристи често води до проблеми като гняв сред местните жители, претоварена инфраструктура, щети за околната среда и др. В същото време от претоварването често страдат не само в града, но и отделните обекти, като музеи, паркове и атракции.

Съветът на WTTC посочи и градове, в които този проблем е изключително остър. Сред тях са Барселона, Амстердам, Венеция, Рим, Дубровник. Има проблеми с туристическия трафик в Куала Лумпур и Макао. В рисковата зона са още Прага, Варшава и Дубай. В Москва експертите посочиха само един проблем - прекалено голяма зависимост от сезона.

Специалистите препоръчват на страните и градовете, които изпитват проблеми с притока на туристи да водят документация, да се направи дългосрочна стратегия за планиране в областта на туризма с участието на експерти от индустрията и равномерно преразпределение на свободното време и на териториите.

Коментари: 0