Държавите, които затвориха границите си заради вируса

Много европейски страни затварят граници, Русия и САЩ също взеха извънредни мерки

Държавите, които затвориха границите си заради вируса

Снимка: БТА

18886 ~ 4 мин. четене
Редица държави предприемат ограничителни мерки с цел спиране на разпространението на новия коронавирус, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Дания ще затвори границите си за чужденци днес по обед (13 ч. българско време), съобщи министър-председателката Мете Фредериксен, цитирана от Франс прес. Очаква се мярката да остане в сила до 13 април. 

Броят на потвърдените случаи на заразата в Дания достигна 801. Засега в страната няма починал от коронавируса.

Полша също реши да затвори своите граници за чужденци, за да спре разпространението на заразата, предаде Франс прес, като се позова на премиера Матеуш Моравецки. Така страната последва примера на съседни Чехия и Словакия. До момента в Полша има 68 потвърдени заразени, двама от които са починали.
От днес в полунощ ще бъдат спрени международните полети и влакове до страната.

Всички училища в Унгария ще бъдат затворени заради коронавируса и обучението ще продължи, доколкото е възможно, по дигитални пътища, обяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.
Орбан, който говори на живо във Фейсбук, каза, че от понеделник учебният процес ще продължи онлайн. Мярката ще остане в сила вероятно "месеци, а не седмици", отбеляза той.

До момента в Унгария има 19 потвърдени случая на заразата. Повечето от тях са ирански студенти, получаващи стипендия от унгарското правителство.

Пътници, пристигащи от чужбина на международното летище на Осло, няма да бъдат допускани в Норвегия, предаде Ройтерс, като се позова на властите. Изключение ще се прави за хората, идващи от други скандинавски държави. Норвежците, пристигащи на летището, ще бъдат поставяни под карантина незабавно.

Броят на заразените с коронавируса в Норвегия достигна 996, един от които е починал.

Кипър също ще затвори границите си за хора без постоянно местожителство в страната, в опит да бъде ограничено разпространението на новия коронавирус, обяви президентът Никос Анастасиадис. Изключение ще бъде правено за дипломатите и чуждестранните студенти, които учат в Кипър.

Мярката ще бъде въведена в неделя и ще остане в сила две седмици. Тя ще важи и за пропускателния режим с окупираната от Турция северна част на острова.

Училищата в Република Кипър ще останат затворени до 10 април. Общият брой на заразените с вируса на острова достигна вчера 26 при 12 в четвъртък. Потвърдените случаи в членуващата в Европейския съюз Република Кипър са 21. В окупираната северна част на острова бе съобщено за петима заразени.

Турция забрани влизането в страна на пътници, идващи от девет европейски страни - Австрия, Белгия, Германия, Дания, Испания, Нидерландия, Норвегия, Франция и Швеция, предаде ДПА, цитирайки министерството на вътрешните работи. Мярката, предприета за ограничаване на разпространението на коронавируса, влиза в сила тази сутрин, в 8 ч. местно време. Няма да бъдат допускани в Турция и граждани на трети страни, които в последните 14 дни са били в тези девет държави. На турските граждани временно се забранява да пътуват до тези девет страни.

Турция има 5 потвърдени случая на заразени с коронавируса.

От днес в полунощ (6 ч. българско време) влиза в сила временната забрана за влизане на пътници, идващи в САЩ от редица европейски страни, като част от мерките за спиране на разпространението на новия коронавирус, предадоха световните агенции. Мярката ще бъде в сила за период от 30 дни. Тя ще важи за пътниците, идващи от 26-те европейски държави от Шенгенското пространство за свободно движение, като ще обхваща всички онези хора, които са били в някоя от тези страни през 14-дневния период преди пристигането си в САЩ.

Мярката не се отнася за пътуващите от Великобритания, Ирландия и над 10 източноевропейски държави, сред които и България. Тя няма да важи също за американските граждани и хората със законно постоянно местожителство в Съединените щати, както и за техните съпрузи, родители и деца под 21-годишна възраст.

В сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви ограниченията с аргумента, че в страните от Шенген има най-голям брой заразени извън Китай и че свободното придвижване в това пространство затруднява овладяването на разпространението на вируса. Вчера Тръмп обяви и извънредно положение в САЩ.

От понеделник Русия спира временно редовните авиовръзки с всички страни от Евросъюза, Швейцария и Норвегия, съобщи БНТ.

Изключения са полетите от Москва до съответните столици и обратно пред международното летище Шереметиево, терминал F.

Решението е на руския оперативен щаб за борба с коронавируса. Общият брой заразени в страната достигна 45. Последните 11 случая са хора посещавали Италия, Франция и Австрия. Междувременно в Москва започна изграждането на нова инфекциозна болница като част от мерките за справяне със заразата. В завършен вид лечебното заведение ще разполага с 500 легла.

Припомняме, че по-рано тази седмица Сърбия и Румъния затвориха граничните си пунктове с България, също като част от мерки с цел неразпространението на вируса.

Саудитска Арабия ще преустанови всички международни полети за две седмици считано от неделя, съобщи държавната информационна агенция SPA. Тайван пък ще поставя всички пътници, които идват от Европа, Великобритания и Ирландия да се поставят сами под карантина за 14 дни. В същото време пък Нова Зеландия изисква тези мерки от всички влизащи на територията на държавата.
Коментари: 0