Държавите с най-добър имидж за 2017 г.

Nation Brands Index изчислява силата на бранда на 50 страни

Държавите с най-добър имидж за 2017 г.

Берлин

Снимка: Pixabay

Германия имества САЩ като страната с най-добър "имидж на марката", според ново проучване сред 50 страни, съобщава „Дойче веле”.

Проучването Nation Brands Index (НБИ), проведено от германската фирма за маркетингови проучвания GfK и британският политически консултант Саймън Анолт, измерва общественото мнение по света по "силата и качеството на имиджа на всяка страна".

Германия се изкачи на първо място, след като през 2016 г. е на второ САЩ падат от върха до 6-о място.

Вижте кои са в Топ10:

10. Швеция

9. Австралия

8. Швейцария

7. Италия

6. САЩ

4.(изравнен) Япония

4. (изравнен) Канада

3. Валикобритания

2. Франция

1. Германия

Изследването изчислява силата на бранда на всяка държава, като проучва колко добре хората гледат на дадена страта в шест категории: нейния народ, управление, износ, туризъм, инвестиции и имиграция, култура и наследство.

По пет от 6-те категории Германия е на първото място, само в туризъм е на 10-о място в света.

Възгледите на чужденците за САЩ се влошават значително в сравнение с 2016 г., особено в категорията "управление", където тя се смъква от 19-о място на 23-о място.

Според Анхолт обяснението е „ефектът Тръмп”.

"Загубата на американския имидж в категорията" управление "е показателен за „ефекта Тръмп", предизвикан от политиката на президента Тръмп и посланието" Америка на първо място ", коментира той.

Самите американци обаче гледат на страната си по-позитивно, отколкото през 2016 г.

Франция се изкачва с три места, след като е на пето място през 2016 г. благодарение на по-добри резултати в "управление" и "инвестиции и имиграция". Тя е номер 1 по култура.

Великобритания остава стабилна на трето място, въпреки опасенията, че излизането на страната от Европейския съюз (ЕС) ще навреди на международния имидж на страната.

Коментари: 0