Държавите в ЕС губят €150 млрд. от злоупотреби с ДДС

Европейската комисия призовават държавите членки да предприемат действия за въвеждане на новата система преди евроизборите

Държавите в ЕС губят €150 млрд. от злоупотреби с ДДС

Снимка: БТА

712 ~ 2 мин. четене
Укриването и източването на ДДС струва на държавите членки в ЕС 150 млрд. евро годишно. Това показват данните на Европейската комисия, обявени днес от еврокомисаря Пиер Московиси, отговарящ за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз.

Въпреки че държавите членки са положили много усилия за подобряване на събираемостта на ДДС, днешните цифри показват, че е необходима реформа на сегашната система в ЕС, така че държавите членки да могат да използват пълноценно приходите от ДДС в своите бюджети.

„Държавите членки подобряват събираемостта на ДДС в целия ЕС. Това трябва да бъде признато и е похвално. Но загубата от 150 млрд. евро годишно, която отчитат националните бюджети, остава неприемлива. Особено когато 50 млрд. евро от тях са напълнили джобовете на престъпници и вероятно дори терористи. Съществено подобрение ще дойде само с приемането на реформата на ДДС системата, която предложихме преди една година. Препоръчвам на държавите членки да предприемат действия към окончателното въвеждане на системата преди изборите за Европейски парламент през 2019 г.“, коментира Московиси.

Данните за 2016 г. показват, че така наречената „ДДС дупка“, показваща разликата между очакваните приходи от ДДС и действително събраната сума, е 147.1 млрд. евро, като спрямо година по-рано има спад от 10.5 млрд. евро. Темпът на намаление обаче се забавя. Сега намалението е с 12.3%, докато през 2015 г. спадът бе с 13.2%.

Разбивката по държави показва, че делът на ДДС измамите намалява в 22 от държавите членки, сред които е и България. Страната ни е сред четирите, които отчитат най-добри резултати и намаление над 5 процентни пункта. Другите три с много силни резултати са Латвия, Кипър и Нидерландия. В шест държави обаче - Румъния, Финландия, Великобритания, Ирландия, Естония и Франция, „ДДС дупката“ се увеличава.

Въпреки че е постигнат значителен напредък за подобряване на събирането и администрирането на ДДС на равнище ЕС, държавите членки следва да продължат усилията си и да се договорят възможно най-скоро за много по-широката реформа за намаляване на измамите с ДДС в системата на ЕС, се казва в съобщението на Комисията. Системата трябва да бъде опростена и избягването и укриването на ДДС да стане по-трудно.
Подкрепи Economic.bg