Държавите в Западна Европа водят най-здравословен начин на живот

Най-боледуващи са в Африка и на юг от Сахара

Държавите в Западна Европа водят най-здравословен начин на живот
3389 ~ 1 мин. четене
Страните от Западна Европа са най-здравите, с най-голямата част от населението, които водят здравословен начин на живот и хранене, показва проучване на foodpanda. Съответно най-боледуващи са хората от Африка и на юг от Сахара. САЩ заемат 34-то място. 

През 2017 г. средната продължителност на живота в световен мащаб се е покачила до 71,9 години от 52,6 години през 1960 г. До голяма степен подобряването на дълголетието се дължи на по-здравословния начин на живот и напредък в медицинската технология и лечение. 

Това не важи обаче за всички държави по света. В някои части хората живеят до 60 години, а в други  - до 80 години. Най-здравите страни в света обикновено са силно развити с универсални здравни системи, финансирани предимно от данъкоплатци. Междувременно най-слабо здравно развитите държави в света се борят да предоставят основни услуги като електричество и чиста вода в големи количества.

В световен мащаб факторите като обществената политика и инфраструктурата имат много по-голямо влияние върху общественото здраве от поведението на индивидуално ниво. Като цяло хората по света се стараят да развират био земеделие и да се налага здравословен начин на хранене и живот, което да увеличи броят на дълголетици и здраво население. 
Коментари: 0