Държавата се похвали, че вече притежава „Авионамс“

Акциите бяха купени от Държавната консолидационна компания на търг за публична продан

Държавата се похвали, че вече притежава „Авионамс“

Снимка: avionams.com

2216 ~ 1 мин. четене

Военнопромишленият комплекс "Авионамс" е преминал в ръцете на държавата, обявиха от Министерството на икономиката. Групата предприятия, специализирани в ремонт на авиационна техника, бяха част от масата на несъстоятелността на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

От ведомството на Емил Караниколов съобщиха, че собствеността е преминала в държавни ръце с постановление на частен съдебен изпълнител, с което по съдебен ред се потвърждава обявяването на Държавната консолидационна компания (ДКК) за купувач на продадените на публична продан акции на дружеството.

През май 2016 г. за продажба бяха предложени 2 090 729 акции, собственост на „Хедж Инвестмънт България” АД - холдинговото дружество, чрез което банкерът Цветан Василев контролираше "Авионамс” и “Дунарит”. От МИ съобщават, че ДКК е платила в законово установения срок 28.94 млн. лв. и е започнала действия за стабилизиране и развитие на дружеството, въпреки че е имало обжалване на постановлението на частния съдебен изпълните.

Държавата е осигурила средства за изплащане на неизплатените работни заплати и за продължаване на дейността на дружеството. С влизане в сила на постановлението ДКК вече притежава 99.9% от капитала на „Авионамс” АД, се казва в прессъобщението.

„Авионамс” АД е един от най-големите заводи за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа. Основната част от завода е разположена в района на авиобаза Граф Игнатиево. Връщането му в ръцете на държавата ще гарантира устойчивото му развитие, пълноценно обслужване на техниката на ВВС и максимална защита на държавния интерес.

Подкрепи Economic.bg