Борисов обеща на ресторантьорите 9% ДДС от догодина

На срещата днес е било договорено още и отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година

Борисов обеща на ресторантьорите 9% ДДС от догодина

Снимка: МС

5274 ~ 2 мин. четене

ДДС-то за заведенията, общественото хранене и развлекателния сектор, категоризирани по Закона за туризма, се стопява от 20 на 9% и се изравнява с хотелиерските и туристическите услуги, които досега бяха единствените привилегировани сектори в страната. За това се договориха на работна среща представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация и министър-председателя Бойко Борисов.

Това съгласие от страна на изпълнителната власт идва въпреки многократните заявки на финансовия министър Владислав Горанов и на вицепремиера Томислав Дончев, че данъци няма да се променят нито нагоре, нито надолу. Това е записано и в управленската програма на ГЕРБ, с която спечелиха изборите през 2017 г.

По време на срещата днес премиерът Борисов е подчертал, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за Вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

Припомняме, че и други сектори в икономиката бяха директно затворени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев с началото на извънредното положение. Такива са търговските обекти в моловете и фитнесите, но за разлика от заведенията, на тях все още не им е разрешено да отворят. Сред затворените бяха театрите, кината, които вчера бяха пуснати на 30%.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.

Сегашното обещание за намаление е вид компромисен вариант, тъй като браншът от месеци настоява данъчната ставка да е 5%. Изборът на 9% е логичен обаче, тъй като по този начин България остава само с една диференцирана ставка (изключвайки хазарта, където ДДС е 0%), с което остава възможност за още една диференциация, според правилата на Европейския съюз.

На срещата днес е било договорено още и отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на антикризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мярката „60/40“. Нещо, за което от бранша настояваха от самото начало на кризата.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

Коментари: 0