Западни университети удължават сроковете за прием на студенти

Няма отлив на българи за обучение в чужбина, запазват се условията за прием и таксите за обучение

Западни университети удължават сроковете за прием на студенти

Снимка: Unsplashed

2075 ~ 3 мин. четене

Две от предпочитаните дестинации за обучение на българи в чужбина – Германия и Нидерландия, удължават сроковете за прием на студенти за учебната 2020-2021 г., съответно с месец и два месеца и половина във връзка с пандемията от COVID 19, съобщават консултантите на международния проект за обучение в чужбина „Световно образование“. 

Вече водещи образователни дестинации обявиха нови срокове за прием на студенти, след като правителствата им предприеха мерки за постепенно излизане от COVID кризата.

Немската система за прием Hochschulstart ще стартира на 1 юли, вместо на 15 април, когато трябваше да започне приемът на студенти в страната. Чрез тази платформа се кандидатства за най-популярните програми в страната като икономика, право, медицина, информатика, математика и архитектура, обяснява Николай Христанов, консултант на проекта и мениджър „Университети в чужбина“ на „Интеграл“.

С един месец, от 1 май до 1 юни, се удължава и срокът за прием в Нидерландия, която през последните години е предпочитана образователна дестинация от много български ученици.  

Великобритания, за която се кандидатства близо година по-рано – до 15 януари, удължи срока за потвърждаване на място в желаните първи 2 университета (от общо 5)  с две седмици – от 5 на 20 май 2020 г. Британската централизирана система за прием UCAS обяви и че продължава късният прием на документи на кандидати UCAS екстра, както и финалният избор на университет за прием до края на август. Поради гарантирания пълен размер на кредитиране в университетите на Острова през тази учебна година, бройката на кандидатите тук е нараснала като над 15 са се записали по проект „Световно образование“ по време на извънредното положение у нас. Общият брой на кандидатствалите във Великобритания до 15 януари, т.г. е бил 1710 българи, като очакванията са да нарасне заради удължения срок.    

Продължава кандидатстването и за Испания и Италия. Две от най-засегнатите от COVID 19 държави разполагат с учебни заведения, които се предпочитат от български кандидати. Положителният момент е, че в Испания сроковете за кандидатстване са значително по-дълги, в сравнение с други страни. Въпреки това страната удължава срока за подаване на документи от 8 юли до 24 юли. До тогава кандидатите трябва да са изпратили дипломата си за акредитация към системата за UNED, като процесът по акредитация от тяхна страна отнема около 2-3 седмици – за превод, заверка от испанското посолство и изпращане на документите.

Без допълнително удължаване на сроковете засега са Австрия и Италия. За два от най-предпочитаните австрийски университета – Икономическият университет и Виенският университет, сроковете са съответно до 19 май и 3 юни, но за останалите сроковете са отворени до средата на юли.

Поради липса на централизирана система за прием и автономията на университетите в Италия към момента е известно, че два от предпочитаните университети не предвиждат ново удължаване на сроковете и те са съответно 14 май за университет „Католика“ (Милано) и 12 май за „Бокони“. С удължени срокове са частните университети като Европейският институт по дизайн и академия NABA, в които има заявени кандидатури от българи.  

Условията за прием, таксите за обучение и възможностите за кредитиране на чуждестранни студенти (Великобритания и Нидерландия) се запазват.

По данни на „Световно образование“ към момента няма отлив на кандидатите за обучение в чужбина заради COVID-19 и заявилите намерение да кандидатстват в отделните държави вече предвижват онлайн кандидатурите си съобразно новите срокове и възможности, обяснява Николай Христанов, консултант на проекта и мениджър „Университети в чужбина“ на „Интеграл“.

Успешният прием на българи в западни университети за новата академична година стана възможен и след решението на МОН да проведе държавните зрелостни изпити на 12-класниците с минимално закъснение – до 4 юни, т.г. Въпреки удължените срокове за прием, почти всички държави запазват сроковете за предоставяне на резултатите от дипломите на зрелостниците, които варират от 8 юли до 31 август според съответната страна, съобщават от „Световно образование“.  Средногодишно между 10% и 15% от завършващите български ученици се ориентират към университети в чужбина като бройката се обуславя от големината на съответния набор.

Коментари: 0