Делът на bitcoin в криптоактивите е паднал рекордно ниско

За сметка на това се увеличава делът на други цифрови валути като ethereum и ripple

Делът на bitcoin в криптоактивите е паднал рекордно ниско

Делът на bitcoin в общата пазарна капитализация на криптовалутите е паднал до рекордно ниско ниво в първите дни на новата година, пише Quartz. Общата пазарна оценка на електронните валути е достигнала 628 млрд. долара на 2 януари, но на bitcoin се дължи едва 36% от нея.

За сравнение, година по-рано най-популярната криптовалута съставляваше 87% от стойността на всички електронни пари. Според експертите сривът при дела се дължи на факта, че докато цената на bitcoin остана относително стабилна през последните седмици, пазарната стойност на други цифрови пари като ethereum и ripple отбеляза значителен ръст, поставяйки последователни рекорди. Към момента тези две криптовалути съставляват около 14% от общия пазар. Bitcoin cash – разновидност на bitcoin – пък съставлява 7%.


Някои от цифровите активи, увеличили стойността си като например ethereum и ripple, могат да са по-полезни, да се добиват по-лесно и с тях да се извършват по-бързо операции от bitcoin, който понякога се разглежда като своеобразно „цифрово злато”.

Друга криптовалута – litecoin – обработва трансакциите по-бързо, отколкото bitcoin и сега съставлява около 2% от пазарната стойност на всички цифрови валути. Нейният създател Чарли Лий предполага, че някои хора купуват тази криптовалута, тъй като bitcoin е много скъп и те не осъзнават, че могат да си купят част от един bitcoin.

Друга възможност за настоящия възход на останалите криптоактиви е, че хората, които се опасяват, че са изпуснали подема на bitcoin, се опитват да повторят този успех, купувайки някои от по-новите дигитални валути.

Коментари: 0