Делът на електронните плащания ще нараства повсеместно

Парите в брой са една от водещите предпоставки за развитието на сивата икономика

Артур Туремка, генерален мениджър на Mastercard за Балканите:

Делът на електронните плащания ще нараства повсеместно
Автор: Татяна Явашева

Артур Туремка е генерален мениджър на MasterCard за региона на Балканите – Албания, България, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора и Сърбия. Започва работа в MasterCard през 2010 г. като Account Manager в офиса на компанията във Варшава. Има магистърска степен по маркетинг и мениджмънт от Варшавския университет. Следвал е също така и бизнес администрация в Университета в Грац в Австрия.

Г-н Туремка, говори се за война срещу кеша. Кой води тази “война"?

Не бих използвал термина „война“, защото носи твърде негативен смисъл. В Mastercard вярваме, че намаляването на дела на кеша в икономиката и обществото има положителен ефект. Институциите, бизнеса и потребителите правят възможно и желано ограничаването на кеша, тъй като осъзнават предимствата на електронните плащания.

Защо се иска парите в брой да изчезнат?

Ограничаването на парите в брой и създаването на условия за масово използване на електронни плащания в институциите, транспорта, търговията ще доведе до по-комфортно ежедневие за хората и повече ефективност и прозрачност в работата на институциите и бизнеса. Парите в брой са анонимни и са основна предпоставка за развитието на сива икономика.

Какво показва трендът: монетите от злато и сребро бяха заменени от банкноти, а вече се появихa и изцяло виртуални пари?

Неоспорима е тенденцията към замяна на физическите средства за плащане с дигитални. През следващите години дигиталните портфейли, навлизането на виртуалната реалност, изкуствения интелект и биометричната автентикация с пръстов отпечатък и лицево разпознаване ще преобразят начина, по който потребителите пазаруват и се разплащат.

Кои са силните и слабите страни на кеша, съответно на безкасовите плащания?

Парите в брой са една от водещите предпоставки за развитието на сивата икономика. Кешът носи несигурност, прави хората уязвими при измами, кражби и платежни спорове. За разлика от парите в брой, електронните платежни услуги предоставят на потребителите много по-добър контрол и възможност за проследяване на личните финанси, повишена сигурност, удобство да правят бързи трансакции, а също и достъп до световни пазари. От друга страна, кешът е незаобиколим в голяма част от търговските точки, където електронните плащания все още не са достъпни.

Може ли да се превърнем в изцяло безкешово общество? Крие ли това рискове за бизнеса и за хората?

За електронните плащания вече не се говори в бъдеще време, тъй като те са неразделна част от ежедневието на потребителите в редица развити държави, които са много близо до изграждането на изцяло безкешово общество. В Швеция, например съотношението между кешови и електронни плащания е 20:80. Но дори и там все още има поддръжници на кеша и той ще продължи да съществува като метод за разплащане.

Трябва ли човечеството да запази кешовите плащания?

Позицията на Mastercard е, че физическите пари не трябва да изчезнат напълно, но влиянието на кеша в икономиката трябва да бъде намалено, ако искаме наистина да говорим за по-справедливо общество. За да се случи това, е необходимо осигуряването на условия за по-широко приложение на електронните разплащания в градската инфраструктура, в държавните структури, в бизнеса.

Вашата прогноза – как ще приключи "войната срещу кеша"?

Делът на електронните плащания ще нараства повсеместно, защото кешът не може да се адаптира към новия начин на живот на хората и функциониране на бизнеса. Mastercard работи съвместно със стотици правителства по целия свят, за да осигурим финансовото включване на милиони хора, което е възможно само чрез внедряването на иновации и осигуряването на достъп до електронни платежни услуги. Такава кауза си заслужава усилията.

Повече по темата за войната срещу кеша четете в бр. 82 на сп. "Икономика"

Коментари: 0