Депутатите одобриха актуализацията на бюджета на Здравната каса

Според ДПС това е пореден опит за овладяване на протестите

Депутатите одобриха актуализацията на бюджета на Здравната каса

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Народното събрание единодушно одобри актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса на първо четене днес. С промяната се дава възможност да болниците да получат 75 млн. лв. от тазгодишния си бюджет за покриване на неизплатени задължения, определени от НЗОК като надлимитна дейност, за 2015 и 2016 г. „За“ измененията гласуваха единодушно 132 депутати. Предложението бе внесено в парламента от Министерски съвет.

Гласуването на промените в бюджета на касата беше предшествано от дебати. От ГЕРБ посочиха, че парите са глътка въздух в здравната система, но и изтъкнаха  липсата на електронна система в здравеопазването като проблем. БСП и ДПС определиха законодателната инициатива на управляващите като работа на парче. От „Обединени патриоти“ дори настояха в новия бюджет да се предвиди големите държавни болници да нямат лимити или да работят така, че да не ги натрупват.

ДПС от своя страна видя в законодателната инициатива различни мотиви, като за най-вероятна изтъкнаха неистовото желание на управляващите да се харесат на хората, които протестират.

Коментари: 0