Депутатите ще опитат да преодолеят президентското вето

Парламентът ще прегласува текстовете от Закона за Бюджета на НЗОК, за да забранят плащането на иновативни лекарства

Депутатите ще опитат да преодолеят президентското вето
Депутатите ще прегласуват днес текстовете в Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 г., върху които президентът Румен Радев наложи вето. Става въпрос за тази част, с която държавата иска да наложи мораториум върху плащането на определени иновативни лекарства, основно засягащи онкоболните хора.

На 8 декември президентът наложи ветото с мотива, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право за достъпна медицинска помощ.

Здравното министерство определи като „несериозни“ тези мотиви. На 12 декември бюджетната комисия отхвърли президентското вето.

Бюджетът бе приет на 29 ноември, като бяха отпуснати 27 млн. допълнително от резерва на Касата за първична и специализирана извънболнична помощ, дентална помощ и медико-диагностични дейности. Бюджетът е с 400 млн. лева повече спрямо 2017 година. Въпреки критиките на опозицията и на пациентски организации в закона остана забраната НЗОК да заплаща нови медикаменти. Парламентът реши също Касата да не сключва договори с болници по нови клинични пътеки, както и с новите болници.
Коментари: 0