Детската стая на момичето може да бъде приказна

Детската стая на момичето може да бъде приказна

Снимка: Мебели Мондо

3086 ~ 3 мин. четене
Автор: Serpact

Обзавеждането на детската стая е задача, която затруднява немалко родители. А ако стаята е момичешка, трудностите са още по-големи. Малките дами не само следят модните тенденции, но и имат своя представа как биха искали да изглежда стаята им.

За да бъдат от помощ на родителите, на които им предстои да вземат трудни решения за обзавеждането на детската стая за момичета, от „Мебели Мондо“ дават следните 9 съвета за обзавеждане и декорация на момичешка стая.

Съобразете се с възрастта на детето

На каква възраст е младата госпожица, на която Ви предстои да обзаведете стая, е първото нещо, което е препоръчително да вземете под внимание. Защото това, което се харесва на момичетата на 5-годишна възраст, е напълно различно от това, което се харесва на девойката, която вече е в пубертета. За да добиете по-ясна представа какви са желанията на вашата дъщеря, седнете заедно и я изслушайте. Така ще разберете дали мечтата ѝ е да има стая като на принцеса или иска нещо по-семпло и не толкова приказно.

Изберете внимателно цветовете

На момичетата много им допада стаята им да е цветна. За съжаление любимите им цветове се менят на всеки няколко месеца и ако сега боядисате стаята в розово или лилаво, може да се наложи след няколко месеца да смените цвета с жълто, зелено или синьо.

За да сте спокойни, че няма да пребоядисвате няколко пъти в годината, изберете светъл, пастелен или неутрален цвят. Светлите цветове „отварят“ пространството и по-лесно можете да ги съчетаете с темата на момичешката стая. Ако искате да добавите допълнителен акцент, можете да поставите тематичен тапет на една от стените, който да се съчетава както с цветовете на останалите стени, така и с темата, в която младата дама иска да е обзаведена стаята ѝ.

Изберете темата

Преди да се втурнете в магазините и да закупите мебелите, които допадат на Вас, е добре да разберете за какво мечтае детето Ви. Така по-лесно ще се ориентирате на каква тема да заложите и дали да търсите мебели, достойни за стая на принцеса или мебели, подходящи за пътешественик, любител на животните или учен.

Зонирайте помещението

Без значение дали обзавеждате стая за момчета или за момичета, тя трябва да е разделена на отделни зони. Препоръчително е помещението да бъде разделено поне на три зони - за сън, за учене и за забавление и игри.

Съветът на специалистите от „Мебели Мондо“ е поставите леглото централно в стаята, ако тя е достатъчно просторна и голяма или да го доближите до някоя от стените, ако помещението е малко. Зоната за учене е добре да бъде близо до прозорците, за да може да влиза достатъчно естествена светлина, а зоната за игра може да бъде оформена между зоната за сън и зоната на учене.

Помислете за декорацията

Всички момиченца, от съвсем малките до тийнейджърките, много държат стаята им да има индивидуалност. Затова не забравяйте да украсите детската стая с елементи, които да предадат на помещението допълнителен уют и комфорт. В зависимост от цветовете, мебелите и темата на стаята, можете например да помислите за кувертюра в любимите цветове и герои на младата госпожица, за цветни възглавници, плюшени играчки, балдахин на леглото или да декорирате една от стените с картини и плакати. Допълнете декорацията и с няколко стилни нощни лампи, а на пода поставете дебел, мек килим или пъстра постелка.

Съчетайте мебелите

Днес всички магазини, които предлагат обзавеждане за детски стаи, могат да ви предложат пълно оборудване, така че да не Ви се налага сами да комбинирате и съчетавате мебелите. Ако обаче искате момичешката стая да отразява индивидуалността на детето, специалистите съветват да избирате и комбинирате мебелите сами. Не се страхувайте да съчетавате мебели от различни колекции и в различни цветове, за да постигнете комфорта и удобството, от което се нуждае детето Ви.

Помислете за допълнителни светлини

Усилията Ви при обзавеждането ще бъдат високо оценени, ако създадете романтична обстановка в стаята на малката принцеса. Ако искате да ѝ осигурите атмосфера, в която да мечтае, можете да допълните интериора със светещи звезди на тавана, цветни лампички около прозорците или леглото или с някоя забавна, цветна нощна лампа. Така вечер, преди да заспи малката госпожица, ще може да се наслаждава на светлините и да се пренася в своя приказен и изпълнен с вълнения или романтика свят.

Избирайте обзавеждането заедно с детето си

Знаем, че понякога е трудно с момичетата, тъй като имат свои представи кое е най-добре за тях, но имайте търпение и ги изслушайте. След това обсъдете заедно желанията им и намерете компромисно решение.

Залагайте на качествените мебели

Този съвет се отнася за всяка една мебел, която купувате за дома си, но когато стане дума за обзавеждане на стаята на детето, трябва да сте още по-внимателни. Никога не купувайте мебели за детска стая, които нямат сертификат СЕ и от производители и доставчици, за които не сте чували.

Подкрепи Economic.bg