Девет от най-красивите църкви в Европа

Те са интересни не само от религиозна гледна точка, но и от историческа и архитектурна

Девет от най-красивите църкви в Европа

Снимка: Pixabay

6108 ~ 3 мин. четене
Църковните храмове са сред най-ярките символи на всяка култура и неслучайно са цел за посещение на повечето пътешественици. Те са интересни не само от религиозна гледна точка, но и като места, отразяващи историята на народа. 

Това важи с пълна сила за Европа, където религията е изиграла много важна роля в развитието на континента. Ето и девет от най-красивите религиозни здания на Стария континент, селектирани от Culturalplaces. 

Базилика „Свети Петър“, Ватикана


Тя е не само най-голямата църква в света, но и най-важната за католиците. Църквата се смята за ренесансов архитектурен шедьовър, зашеметяваща и отвътре, и отвън. 

Катедралата „Св. Василий“, Москва


Катедралата „Свети Василий“ е най-цветното място на Червения площад в Москва с червената си фасада и нетрадиционно цветни куполи. Сградата е поръчана от Иван Грозни през 16 век. Легендата гласи, че след като Катедралата е завършена, очите на архитекта са били избодени, така че той никога повече да не може да създаде нещо толкова красиво. Днес тази разкошна църква е музей и обслужва литургия само веднъж годишно – в Деня на националното единство на Русия през октомври. 

Саграда Фамилия, Барселона 


Емблематичната католическа катедрала в Барселона все още стои незавършена, но това не я прави по-малко популярна или по-малко зрелищна. Саграда Фамилия е проектирана от архитекта Антонио Гауди. Строи се вече 133 години и по план трябва да бъде завършена през 2026 г. Зданието съчетава няколко архитектурни стила, включително каталунски модернизъм, модерен ар нуво и испански лате-готик. 

Катедралата „Св. Стефан“, Виена 

Наричана още „Стефансдом“, катедралата „Свети Стефан“ във Виена привлича около 5.5 млн. посетители годишно и е една от най-големите атракции на австрийската столица. Храмът е включен в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, а още от 12 век насам играе важна роля за обществото. По време на Обсадата на Виена от турците през 1529 г. южната кула служи като главен наблюдателен център и щаб, ръководещ отбраната на града. Южната кула е висока близо 137 м. 

Нотр Дам Де Пари, Париж


Нотр Дам се счита за люлката на средновековното християнство и един от най-ярките шедьоври на готическата архитектура. За съжаление, през април 2019 г. катедралата бе сериозно повредена от разразил се пожар.

Абатство Мон Сен Мишел, Мон Сен Мишел, Франция


Мон Сен Мишел е селище на скалист приливен остров, разположено на около 1 км от брега в областта Нормандия. Комплексът изглежда като произлязъл от приказка. На самия връх на хълма е разположена голяма романска църква, датираща от 709 г.

Халгримскиркя, Рейкявик, Исландия

Халгримскиркя е най-голямата църква в Исландия и едно от най-уникалните архитектурни чудеса в столицата й Рейкявик. Въпреки че изглежда футуристично, тя е изградена така, че да прилича на природните особености на исландския пейзаж. Със своя уникален външен вид тя е напълно различна от всяка друга църква в този списък, но определено е едно от най-интересните места за поклонение, които може да видите.

Кьолнската катедрала, Кьолн 

Разположен на река Рейн, Кьолн е красив стар град, доминиран от църкви и музеи. Най-впечатляваща от всички е Кьолнската катедрала от 13 век – третата по големина църква в света. Архитектурата на тази готическа катедрала е впечатляваща, а нейните кули-близнаци хвърлят силуета си над града. Тя впечатлява с каменната си фасада и красивите витражи. Отидете ли там, може да се качите по 500-те ѝ стъпала до върха и да се насладите на разкриващата се гледка. 

Дървената църква Боргунд, Боргунд, Норвегия 

Сгушена между долините на западна Норвегия, тя е най-добре запазената и автентична църква в страната. Построена от занаятчии през 12 век и заобиколена от буйни хълмове, тази църква изглежда повече от уникално. Стилът ѝ широко разпространен в Скандинавия. Известна е още като „църквата на викингите“. 

Подкрепи Economic.bg