Джо Байдън предлага финансов бонус за ваксинация

Всеки американец, който реши да се ваксинира, ще получава по 100 долара

Джо Байдън предлага финансов бонус за ваксинация

Снимка: БТА

1180 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Всеки нововаксиниран американец да получава по 100 долара – за това призова американският президент Джо Байдън в изявление на темата за имунизационната кампания. Целта е гражданите на Съединените щати да бъдат мотивирани да се ваксинират, за да може страната да се справи със заплахата от „Делта“ варианта, съобщава Reuters, позовавайки се на информация от Министерство на финансите на САЩ.

Местните власти ще имат на разположение 350 млрд. долара помощ за борба с пандемията, като идеята е част от тези средства да бъдат използвани и за въпросните бонуси. Държавата ще подпомогне и малките и средни фирми, които дадат отпуск на служителите си, за да бъдат ваксинирани.

Страната въвежда и нови изисквания към наетите в различни сфери. Заетите на федерална служба и тези, които са част от персонала на различните правителствени компании, трябва да докажат, че са ваксинирани, да носят маска, но и да се подлагат на редовни тестове. Правителствените служители, които не покажат сертификат, ще бъдат тествани два пъти седмично. Работните им пътувания също ще бъдат ограничени.

Президентът Байдън проучва и търси варианти как да задължи военните да бъдат ваксинирани. Американската армия има 1.3 млн. личен състав и над 700 хил. цивилни служители

За момента американците не се нуждаят от трета доза ваксина, смята Джо Байдън. Здравните експерти не виждат необходимост от поставяне на бустерна доза. Президентът обаче не изключи тази възможност, ако има такава необходимост.

Подкрепи Economic.bg