Джонсън и Фон дер Лайен преговарят за Brexit в последния момент

Решението на премиера оскъпи паунда

Джонсън и Фон дер Лайен преговарят за Brexit в последния момент

Снимка: БТА

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще се намеси в преговорите за Brexit за първи път от месец юни насам, за да проведе разговор в събота с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предава Bloomberg. Лидерът на Обединеното кралство и Фон дер Лайен ще обсъдят как двете страни могат да постигнат споразумение за бъдещото си партньорство в областта на търговията и сигурността и какви компромиси са готови да направят – ход, разглеждан от служители, близки до преговорите, като положителна стъпка напред, която може да позволи по-интензивни разговори през следващите дни.

Докато окончателният предвиден кръг от преговори между главния преговарящ на ЕС Мишел Барние и британския му колега Дейвид Фрост трябва да приключи в петък, след като е постигнат едва лек напредък, официални лица заявиха, че през последните седмици и двете страни са изразили намерение да постигнат сделка.

Това обаче се случва, докато Европейската комисия започва наказателна процедура срещу Великобритания, която може да доведе до дело в Съда на Европейската общност, като поводът е новият закон, който бе приет от британския парламент и който е в нарушение със Споразумението за Brexit, сключено с Брюксел.

За да успеят с преговорите, Джонсън и Фон дер Лайен ще трябва да се убедят помежду си, че са готови да направят последен скок, включващ трудни компромиси от двете страни. Ако могат, въпросът ще се върне на масата за преговори, за да фиксира подробностите.

Благодарение на новината, че Джонсън ще проведе разговор с Фон дер Лайен паундът изтри сутрешните си загуби и поскъпна с 0.5% спрямо долара към 12 ч българско време с надеждата, че двете страни ще стигнат до компромис за търговска сделка.

Тази седмица беше постигнат известен напредък по две от най-големите пречки пред сделката -  политиката на Обединеното кралство за държавна помощ и мерките, необходими за прилагане на всяко споразумение, казаха служители. Но двете страни все още са в конфликт относно това какъв достъп ще имат риболовните лодки на ЕС до водите на Великобритания - нещо, което все още може да попречи на цялостна сделка.

В Брюксел служителите се надяват намесата на Джонсън да има същия ефект като призива му с Фон дер Лайен през юни, когато той реанимира преговорите, оставяйки лидерите на ЕС без съмнение, че сделката е неговият предпочитан изход от ситуацията и че той разбира какви компромиси са необходими.

Джонсън заяви, че иска сделка до 16 октомври, което би означавало интензивна съвместна работа по изготвяне на т.нар. тунел - ще трябва да започне незабавно. ЕС е по-спокоен и е готов да позволи на разговорите да продължат поне още един месец.

Ако двете страни не успеят да постигнат търговско споразумение до края на годината, когато Великобритания трябва да напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС, милиони потребители и бизнеси ще понасят разходите, като нарушаването на тарифите, квотите и отношенията между двете страни могат да бъдат отровени за цяло едно поколение.

Коментари: 0