Днес е търгът за „Химко”

Очаква се заводът да бъде придобит от частен инвеститор

Днес е търгът за „Химко”
228 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Днес ще се проведе търгът за продажба на активите на „Химко” АД. Той е анонсиран от синдика на обявеното в несъстоятелност дружество Росица Томова. Имотите са обособени в 7 позиции, а общата им стойност е почти 23 млн. лв. Стъпката за наддаване е 1 млн. лв. Прави впечатление, че една от позициите е за тези активи, които според специалистите могат да бъдат използвани за частично възстановяване на производството. 

Идеята на предишното правителство бе дружество на Българския Енергиен Холдинг (БЕХ) да купи активите и след това да търси партньор за възобновяване на производството. За целта дори бе създадена специална компания „ЕИК” ЕАД, собственост на БЕХ, който е основен кредитор на „Химко” чрез Булгаргаз и НЕК. Липсата на пари обаче препъна схемата тогава.

Проблемът „Химко” попада в полезрението на Министерството на енергетиката, тъй като то е принципал на кредиторите Булгаргаз и НЕК. Тежката финансова криза в сектора едва ли ще позволи на държавата да купи някогашния торов гигант. По-вероятно е частен инвеститор да се опита да придобие ценните активи.

Според екипа, изготвил програмата за частично възстановяване, ръководен от Кирил Петков и към днешна дата възможността за рестарт е реална. Благоприятен факт е, че се очаква значително намаление на цената на природния газ, който е основна суровина за производството на карбамид.   

Прави впечатление пълното мълчание на институциите по отношение на „Химко”. Каква всъщност е позицията на премиера Бойко Борисов и правителството не се знае. При предишния си мандат премиерът беше „за” пускане на част от промишленото предприятие, но протестите тогава осуетиха действия в тази посока. Рестартът на „Химко“ може да бъде знак, че правителството действа за Северозапада. 

Коментари: 0