Днешните 20-годишни ще са най-силно ударени от кризата

Поколение Z ще понесе тежестта на хаоса от здравната криза

Днешните 20-годишни ще са най-силно ударени от кризата

Снимка: Unsplash

2621 ~ 2 мин. четене

Уил Мърел е на 17 години от Лондон и това лято е трябвало да влезе в колеж, а междувременно планирал да си намери работа в магазин, например, за да припечели малко допълнителни пари. Тогава обаче идва Covid-19 и младежът остава затворен вкъщи с родителите си. Изпитите са отменени и всичките му планове са на пауза. Търсенето на работа днес му изглежда като „излишен риск“, разказва той пред CNN. 

Мърел е част от поколение Z на родените след 1997 г. Най-възрастните членове на групата вече се дипломират и навлизат на пазара на труда – същия пазар на труда, който сега е опустошен от глобалната пандемия. 
 
Заболяването от коронавирус е най-опасно от здравословна гледна точка за най-възрастните хора, но пък поколение Z е това, което, поне в краткосрочен план, ще понесе тежестта на произтичащия от кризата финансов хаос. Това донякъде е свързано с по-голямата им склонност да работят в индустрии, затворени сега заради нуждата от социално дистанциране, посочват експерти от изследователския център Pew и Resolution Foundation. 
 
Бъдещите перспективи пред поколение Z също изглеждат мрачни, като анализаторите изтъкват, че съкращенията, свързани с пандемията, може да повлияят на заплащането им и шансовете за намиране на работа на младите в дългосрочен план. 
 
Кризата все още е на ранен етап, а един от основните проблеми е неяснотата за края ѝ поради спецификите на здравния проблем. Прогнозите за спадове в икономиката се менят. Преди дни Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, каза, че на хоризонта се задават по-лоши новини. 
 
От една страна са спадовете на БВП, а от друга ръстовете на безработицата. Негативните трендове на пазара на труда във време на рецесия засягат особено тежко онези, които сега се дипломират – заради по-малкото свободни позиции за работа и стажове. 
 
„Уникалният характер на настоящата криза повреди първата стъпка по стълбата на заетостта за значителна част от напускащите образованието и засега не е ясно кога и до каква степен тези сектори ще се възстановят“, сочи доклад на Resolution Foundation за Великобритания, където ситуацията е подобна на тази в много други страни по света. 
 
В доклада се отбелязва например, че заетостта сред випуските, завършили по време на световната финансова криза през 2008 г., е била по-ниска в продължение на няколко години, в сравнение с тази при дипломиралите се след това. Данните само показват как кризите влияят на пазара на труда и кои са най-уязвимите на него. 
 
Миналата криза беше предопределяща за милениълите (поколението, родено межди 1981 г. и 1996 г.). През 2014 г. например се установява, че мъжете милениъли в САЩ печелят с 10% по-малко от мъжете от по-ранното „бейби бум“ поколение например.
 
Според Рийд Креймър от Фондация Нова Америка милениълите са особено пострадали през миналата криза и в резултат на това днес, когато са на възраст за създаване на семейство, те имат по-ниски спестявания и по-лош хоризонт. „А много от тях не живеят в отделни домакинства“ и вместо това често са все още заедно с родителите си. 
 
Сега обаче кризата изглежда още по-стряскаща, като анализаторите говорят за най-лошата глобална рецесия след 30-те години на миналия век. Затова според Креймър младите хора се нуждаят от по-голяма помощ от правителството, за да се възстановят от финансовото въздействие на Covid-19. 

Коментари: 0