До 2020 г. ще има жп връзка между България и Македония

В момента се проучват нови жп трасета

До 2020 г. ще има жп връзка между България и Македония

Снимка: Стоян Йотов

Генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) Милчо Ламбрев и директорът на „Македонски Железници - Инфраструктура” Ирфан Асани, се срещнаха през изминалата седмица в Скопие, за да дискутират по-нататъшно сътрудничество между двете компании и споделят опит за развитието на железопътната инфраструктура  в двете страни.

„Ако всичко върви по план, строителството на железопътната линия до България ще бъде завършено през 2020 г. и най-после София и Скопие ще бъдат свързани с железопътна линия”, заяви Асани.

НКЖИ в момента проучва нови железопътни трасета към Македония. „Ние ще завършим строителните дейности до 2020 г. и планираме да използваме старото трасе, въпреки че работим и по нови трасета, водещи към Македония”, каза Ламбрев.

Подробните проекти на части от липсващата железопътна връзка между Скопие и българската граница бяха финансирани от Европейския съюз, като част от Коридор 8. По програмата ИСПА II на Македония бяха предоставени 108.9 млн. Евро за периода 2014-2020, за изграждане на транспортна инфраструктура.

Коментари: 0