До есента стартира нов конкурс за концесия на Летище София

Ще бъдат отделени по-малко пари от концесията за спасяване на железниците

До есента стартира нов конкурс за концесия на Летище София
1260 ~ 2 мин. четене
Автор: Венцислав Генков

През есента ще стартира нова процедура за концесия на Летище София. Това обяви транспортният министър Ивайло Московски по време на конференция за развитието на стратегическа инфраструктура и инвестиции в България през 2017 г. Той добави, че министерството се е обърнало към три банки, които да са консултанти в конкурса за отдаване на концесия на софийското летище.

Разликата с предишната процедура, която бе спряна от служебното правителство, е, че много по-малка част от получените средства ще отидат за спасяване на БДЖ. „БДЖ трябваше да получат 550 млн. лв., а сега ще бъдат заделени само половината средства – около 230 млн. лв.", заяви Московски.

Министерството е получили експертна помощ от Световната банка за процедурата по концесията и е проведен разговор с Европейската банка за възстановяване и развитие. Следващата седмица ще се проведат разговори и с Европейската инвестиционна банка. Трите финансови институции ще предложат оферти за консултант по проекта, който да изготви технически анализ и концепция за провеждане на процедурата", допълни министърът.

Относно срока за провеждането на търга Московски обяви, че ще бъдат спазени всички законови срокове.

На въпрос дали се е запознал с инвестиционните намерение на китайската компания CRRC в железниците Московски коментира, че до момент не е видял подобно намерение.

Относно роуминг услугите, които влизат от днес, Московски подчерта, че това е много добра придобивка и България е била активна част от този процес за намаляване на цените. „Процесът по отпадане на роуминга беше изключително сложен и за него трябва да се отдаде дължимото на екипа на Европейската комисия. Операторите нямаха голям интерес от това, но в крайна сметка надделя интересът на европейските граждани“, каза министърът.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg