До какви проблеми води некачественото гориво в автомобила?

Екипът на Economic.bg потърси мнението на специалисти

До какви проблеми води некачественото гориво в автомобила?
6788 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

По повод вчерашното обръщение на министър-председателя Бойко Борисов, че 40% от горивата у нас са терпентин и сяра, екипът на Economic.bg потърси мнението на специалисти, за да разберем как точно влияе некачественото гориво на нашия автомобил.

"Некачественото гориво довежда до по-бързо износване на частите на колата или по-конкретно елементите на горивната система, което налага по-честа смяна на филтри, помпи и дюзи", коментират експерти пред Economic.bg. 

По думите им при дизеловите автомобили разреденото гориво оказва по-голямо влияние, тъй като бензиновата система е по-претенциозна, при нея има повече работещи елементи. Терпентинът е химически разтвор, който разгражда горивото и маслата, но освен него горивото се разрежда и с други разтворители, сред които дори и вода. 

"Подправеното гориво се познава по неправилната и неравномерна работа на двигателя. Автомобилът започва да тресе и да прекъсва, губи мощност и ускорението е усложнено. На по-новите превозни средства има датчици, които сигнализират в системата за нередност. Това се отчита на бордовия компютър на колата", каза специалистът Марио Ладжов. 

Цената на проблемите, които може да създаде разреденото гориво е относителна, зависи от марката на автомобила, годината на излизане и др. При дизеловите коли износването е по-голямо, съответно и крайната сума за ремонт е по-висока.

Ако усетим нередност в превозното средство след зареждане на гориво, вероятно то е силно разредено и е нужно веднага да се посети сервиз и да се направи консултация, защото последващите проблеми от некачествено гориво може да са сериозни и да струват скъпо на водача. Експертите съветват да зареждаме в по-големите вериги бензиностанции, тъй като там контролът е по-стриктен. 

Гласувайте в нашата анкета - Попадали ли сте на некачествени горива? Намира се вдясно на сайта.

Подкрепи Economic.bg