До края на годината ще е ясно за какво спорят България и Македония

Според българския историк Стефан Дечев ще има големи промени в историята на двете държави

До края на годината ще е ясно за какво спорят България и Македония
До края на тази година ще бъде ясно кои исторически въпроси са спорни за Македония и България в учебниците по история на всяка от двете страни.

Това е казал пред македонската телевизия „Канал 5“ председателят на македонския екип в съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси Драган Горгиев. „Утвърдени са пропуски и в нашите учебници, и в българските, анализът е започнат само за някои учебници“, добавил е той.

По думите му София и Скопие нямат никакви различия за праисторическия и античния период, забележките са главно по учебното съдържание за средните векове: тълкуванията за Самуиловата държава и за просветителите Кирил и Методий.

Българският историк Стефан Дечев пък е казал, че според него ще има големи промени в историята и на двете държави, но за това ще е нужно повече време. „Мисля, че крайните позиции, от които тръгват българската и македонската историография на първо време ще отворят диалог, който ще бъде тежък. В една по-дългосрочна перспектива обаче аз мисля, че с отваряне на историографиите една към друга, с включването на повече млади кадри със съвременно образование в един по-дълъг срок ще бъде постигнат успех“, коментирал е той.

Следващата среща на експертите ще е в София в края на този месец.
Коментари: 0