Добивът на bitcoin става все по-скъп и неизгоден

С падането на цената на криптовалутата миньорите са изправени пред дилема

Добивът на bitcoin става все по-скъп и неизгоден

Снимка: Pixabay

4370 ~ 2 мин. четене
Вече е всеизвестно, че добивът на bitcoin е скъп бизнес - последните изчисления на компанията за осветление Elite Fixtures показват, че в някои страни излиза цяло състояние добиването само на един Bitcoin. Така например, в Южна Корея добивът на единица от криптовалутата излиза 26 170 долара, пише "Форчън".

Сега анализатори от Fundstrat също обявиха, че вече не е особено изгодно да се добива bitcoin. 
"Bitcoin понастоящем се търгува почти на "производствена" цена - т.е. колкото излиза и добивът, се казва в изследване на анализаторската компания.

Как се добива bitcoin?

Bitcoin се създава чрез енергийно-интензивен процес на "добив", който използва висока изчислителна мощ за решаване на сложно математическо уравнение. Транзакциите се записват в блокчейн записи. Миньорите след това получават bitcoin за успешно завършване на уравнението, пояснява CNBC.

Логично, ако разходите за създаване на bitcoin надвишават стойността на пазара на самия bitcoin, миньорите теоретично губят стимул за добива му.

Какви са разходите за добив?

Моделът на Fundstrat за изчисляване на разходите за добив взема предвид няколко фактора. Първият е цената на самите компютри - тъй като математическите задачи, които се решават при добива, стават по-трудни с течение на времето, миньорите трябва да продължат да модернизират платформите си. Така цената на хардуура расте и варира от няколко стотин до няколко хиляди долара.
Вторият фактор е енергията. Използва се голямо количество енергий при процеса на добив, най-вече заради натрупването на много неверни решения. И тогава се налага да се ползва охлаждане на апаратурата, тъй като използването на енергия изхвърля много топлина. (Bitcoin, оказва се, е ужасен за околната среда).

И тук стигаме до цената на bitcoin на платформите за търговияи въпросът за рентабилността на добива.

Когато цената на криптовалутата беше на висини от близо 20 000 долара в края на м.г., това не беше проблем. В момента обаче bitcoin се търгува на около 8000-8200 долара.

Според Fundstrat, сегашната точка на равновесие за добива на Bitcoin е $8 038. Т.е. това е себестойността на добива и при подобна пазарна цена добивът става неизгоден.

Освен всичко изброено дотук, миньорите трябва да се справят и с нарастващата конкуренция (тъй като заради криптоманията фермите за добив се увеличават), и с падащата цена на Bitcoin. Но и с друга важна подробност - таксите за транзакции. Докато привържениците на Bitcoin сочат като предимство ниските такси за транзакции с криптовалута в сравнение с таксите при традиционните финансови мрежи, средната такса за транзакция достига 34 долара в края на декември. Сега тя е с 50 цента по-ниска.

Какво следва от това?

Означава ли това, че всички ще се откажат и ще спрат да добиват Bitcoin сега? Едва ли. 

Рентабилността на криптовалутата зависи в голяма степен от енергийните разходи и докато моделът на Fundstrat използва средна глобална стойност от 6 цента на киловат час, китайските миньори очевидно трябва да плащат само 4 цента или дори по-малко.

Така че все още има държави, където добивът е доста евтин и изгоден.
Подкрепи Economic.bg