Добрите новини за пазара на труда в САЩ вдъхват надежда за икономиката

Акциите набраха сила в петък, след като неочакван скок в броя на заетите

Добрите новини за пазара на труда в САЩ вдъхват надежда за икономиката

Снимка: Pixabay

584 ~ 3 мин. четене
Акциите набраха сила в петък, след като неочакван скок в броя на заетите лица в САЩ подсили настроенията на инвеститорите за по-скорошно възстановяване на икономиката. Американските работодатели прибавиха шокиращите 2.5 милиона работни места миналия месец, което е най-големият скок в историята, докато анализаторите очакваха спад в броя на заетите от над 8 милиона. Равнището на безработица в страната също се понижи с по-малко от очакваното. Спадът беше в размер на 13.3%, докато очакванията бяха, че нивото ще достигне -20%. 

Nasdaq Composite стана първият от основните американски индекси, който да постави нови върхове тази година, след като в петък се покачи с 2% и достигна ниво от 9 814. Dow Jones нарасна с 829 пункта, или 3.1%, до 27 110, докато S&% 500 прибави 2.6% към стойността си и затвори петъчната сесия на ниво от 3 193. 

Добрите новини за пазара на труда в САЩ засилиха увереността в бързото икономическо възстановяване. Това подтикна инвеститорите към акции, които ще спечелят от това. Акциите на American Airlines се покачиха с 11%, докато United Airlines скочиха с 9%. Круизните компании като Norwegian Cruise Line и Carnival успяха да се покачат с над 13%, докато Royal Caribbean отскочи с над 20%.

Фабричните поръчки в Германия спаднаха с 25.8% през май, според икономическите данни публикувани в петък сутринта, което беше с 6% под очакванията на анализаторите. Въпреки това, DAX успя да се покачи с 3.36% и затвори на ниво от 12 847, докато FTSE успя да прибави 142 пункта към стойността си и приключи сесията на ниво от 6 484.

OPEC+ успяха да се договорят в събота да удължат историческото съкращение в производството на петрол в групата с още един месец. Непрекъснатите усилия за балансиране на световния пазар на петрол продължават. Съкращението в производството на петрол през юли ще бъде в размер на 9.6 милиона барела на ден. Цените на WTI и Brent се покачиха с около 4-5% в петък, след като добрите икономически новини в САЩ стимулираха цената на петрола. Златото от своя страна се понижи с 2%, след като апетитът на инвеститорите за по-рискови инвестиции се засили.  

Акцентите днес

Индустриално производство - Германия

Акцентът за понеделник ще падне върху икономическите данни от Германия за индустриалното производство на страната. Индикаторът показва промяната в общата стойност на коригираната спрямо инфлацията продукция. Очакванията на анализаторите са за свиване в размер на 16%.  

Инструмент на фокус 

Bank of America – Дневна 

Акциите на Bank of America успяха да се покачат с 5%, след като започнаха петъчната сесия с положителен гап от над 8%. След масовите разпродажби около пандемията, цената на компанията образува възходящ трендови канал. Акциите успяха да пробият горната граница на канала, която се намира около зоната на 100 периодната експоненциална средна. Възможно е да видим лека корекция, като зоната около горната граница на канала и пълзящата средна да се явят като ниво на подкрепа за акциите.

EUR/GBP – 4 часова

След като не успя да се задържи над психологическото ниво от 0.9000, валутната двойка рязко поевтиня. Цената успя да достигне до ниво на подкрепа около 0.8850. Линиите на бавния Стохастик се пресякоха, давайки ни сигнал за обрат в тренда.

Oil US – 4 часова

Добрите икономическите новини за пазара на труда в САЩ засилиха увереността на инвеститорите в бързото икономическо възстановяване от пандемията. Това от своя страна подкрепи цената на петрола. OPEC+ успяха да се съгласят ограничението в производството на петрол да продължи. Въпреки усилията на групировката и добрите икономически новини, черното злато не успя да превиши 40 USD за барел.

US 500 – Дневна 

След разпродажбите около пандемията, един от основните индекси в САЩ успя да затвори петъчната сесия над силното ниво на съпротива - корекцията на Фибоначи от 76.4%. S&P 500 успа да покрие огромна част от загубите в края на изминалата седмица на фона на добрите икономически данни върху пазара на труда в САЩ.

Подкрепи Economic.bg