Догодина ще има електронно таксуване в градския транспорт

110-те нови автобуса пристигат през септември

Йорданка Фандъкова:

Догодина ще има електронно таксуване в градския транспорт

До края на следващата година в градаския транспорт в София ще се въведе електронно таксуване на пътниците. Това стана ясно от думите на кметицата на София Йорданта Фандъкова пред БНТ.

Тя коментира, че още преди лятната ваканция Столичния общински съвет трябва да гласува старта на процедурата по изграждане на електронната система. Въвеждането на такова таксуване пък ще повиши желанието за ползване на автобуси и тролеи и ще увеличи усещането за справедливост, смята столичният кмет.

Фандъкова отново обясни, че целта повишението на цената на билета за градски транспорт от 1 лв. на 1,60 лв. е хората да се ориентират към картите, да се инвестира в градския транспорт.

Според анализа на Центъра за градска мобилност това вече е факт. Хората масово си купуват карти, тъй като им излиза по-евтино. От 1 юни досега са продадени 30 000 карти, преди това тази бройка се е достигала за около 5 месеца. Фандъкова посочи, че ръст в продажбите има и при годишните карти за транспортната мрежа, чиято цена е била намалена.

Кметът на София подчерта, че броят на гратисчиите не се е увеличил след драстичното поскъпване на единичния билет. Контрольорите пък са засилили проверките по т.нар. "рискови линии", където по-често хората пътуват без документ.

Йорданка Фандъкова обяви, че през септември се очаква автопаркът на столичния транспорт да бъде обновен със 110-те поръчани нови автобуса, които са с климатик. Също така те ще са достъпни за по-трудно подвижни хора. Подмяна ще има и на трамваи, които също са климатизирани. 

Фандъкова разказа, че се работи интензивно по строежа на метрото, а през октомври се очаква в София да пристигне новата германска тунелопробивна машина. По думите й част от целта при строителството на метрото е и ограничаване на вредните емисии в града.

Коментари: 0