Докладът за КТБ няма счетоводна и правна стойност

Според бившия изпълнителен директор на КТБ не са отчети 80% от формите на кредитно обезпечение

Илиан Зафиров:

Докладът за КТБ няма счетоводна и правна стойност

Снимка: БГНЕС

272 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

„Докладът за състоянието на активите на Корпоративна търговска банка няма счетоводна или правна стойност“, заяви в ефира на БНТ един от доскорошните изпълнителни директори на кредитора Илиан Зафиров.

Той посочи, че това е записано, както в него, така и в договора между квесторите и одиторските компания. Поради тази причина той не може да бъде окачествен като одит и резултатите от него не могат да се използват за счетоводни цели. Според него критериите зададени на трите компании не съответстват на международните счетоводни стандарти и ако изводите бъдат отразени във финансовите отчети към края на октомври, то няма да има одитор, който да ги завери.

По думите му, одит на кредитния портфейл реално не е правен, а са били зададени определени критерии, а работата на одиторите е била само да изведат определени стойности на тяхна база. В тези критерии не са били включени 80% от формите за обезпечения, като например залози на вземания и дялови участия.

Зафиров потвърди, че използваните преди специалния надзор методики за обезценка на активи са се различавали от възприетите в практиката, но не само, че са били съобразени със законите, но и са били по-консервативни от останалите.  

Той отхвърли тезата, че са отпускани кредити на свързани лица, които са надвишавали законоустановения лимит от 25% от собствения капитал. На въпрос, дали за заобикалянето на ограниченията не са използвани физически лица, служители на съответните свързани компании, Зафиров посочи, че банката се е придържала изцяло към законовата дефиниция за свързани лица.

Бившият изпълнителен директор на КТБ защити и кредитната политика на банката, заявявайки срещу използването на определението „финансиране на кухи фирми“. Според него това са SPV структури (Special Purpose Vehicle) със специална инвестиционна цел – практика използвана от банки по цял свят, чиято дейност е да управлява и финансира бизнес проекти.

Зафиров изрази учудването си, че кредити към подобни компании са обезценени на 100%, при положение, че по тях има заложени активи с доказана висока стойност, като например най-големия завод за стъкло на Балканите, търговско-развлекателен център в Бургас, жилищни комплекси с качествени локации и др. Според банкера, именно тези активи са в основата на удара срещу банката.

Той обвини и управителят на БНБ Иван Искров в лъжа и некомпетентен превод на предложението на инвеститорите от Оманския резервен фонд, EPIC и GemCorp пред народните представители. В писмото им не ставало въпрос за влизане на консорциума в обща компания с държавата с активи на Бромак (досегашният мажоритарен собственик на КТБ), а с парични средства, получени вследствие на заем, гарантиран с тези активи.

Подкрепи Economic.bg