Доларът нежелан, стерлинга предпочитан

Слабост на долара, търсене на сигурност в златото

Доларът нежелан, стерлинга предпочитан
164 ~ 2 мин. четене

Доларът търпи загуби от другите валути и по-определено срещу стерлинга, който скочи до пет месечен връх благодарение на положителните данни от Великобритания. Пазарът е в защитни позиции и заради вероятността по-късно през деня данните за продажбите на дребно в САЩ да разочароват.

Долар/йена е на 119.86 при връх вчера на 120.28. Двойката остава в рейнджа 118.50-120.85 в който се търгува от началото на април. Евро/долар е на 1.1247, но остава под двумесечния връх от миналата седмица на 1.1392. Стерлингът е една от най-силно представящите се валути и достигна вчера 1.5710, което е най-висока стойност след средата на декември. Днес се котира на 1.5684. Официални данни вчера показаха, че индустриалното производство на острова е скочило през март с най-бърз темп за последните шест месеца при неочакваното поскъпване на петрола и извличането на природен газ. Това намали опасенията, че икономическия растеж е започнал да се забавя.

В същото време днес се очаква продажбите на дребно в САЩ да покажат покачване от само 0.2% през април при ръст от 0.9% през март, въпреки че продажбите без тези на леки автомобили би трябвало да са по-добри. Вчера председателя на подразделението на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс заяви пред икономисти, че не може да се ангажира с определена времева рамка за повишението на лихвите и наблегна, че монетарните промени зависят от излизащите данни.

Инвеститорите днес очакват и тримесечния доклад за инфлацията на Английската централна банка, както и ще следят внимателно пазара на облигациите, а също и продължаващата битка на Гърция да си осигури ново финансиране.

Слабост на долара, търсене на сигурност в златото

Златото задържа минималните печалби от вчера и се търгува почти на едноседмичен връх, подкрепено от слабостта на долара, но нарастващата доходност на облигациите и несигурността около времето на повишение на лихвите в САЩ ограничават растежа. Спот цената е 1193 долара при едноседмичен връх в понеделник от 1196.60 долара за тройунция. Повишението даде при търсенето на сигурност заради спада на долара и акциите, които пострадаха от волатилността на световните пазари на облигации.

Вчера доходността по германските облигации нарасна заради оптимизма, че инфлацията може би е минала дъното в еврозоната. Това доведе и до търсене на еврото. Доходността по американските 10.-годишни облигации удари шест месечни върхове. Обикновено по-високата доходност на облигациите намалява инвестиционното търсене на не предлагащото доходност злато.

Доларът е в защитни позиции преди излизането днес на данните за продажбите на дребно в САЩ. Финансовите пазари следят за силата на икономиката и нейното влияние върху решенията на Федералния резерв при определянето на лихвите. Силни стойности днес могат да подтикнат до по-ранно повишение на лихвите, което ще даде сила на щатската валута и ще навреди на златото. Представителите на Фед вчера не дадоха представа кога централната банка ще предприеме промени.

Пазарите днес очакват серия от данни, които ще дадат представа за състоянието на Китай, Европа и САЩ. Допълнително отслабване на долара или акциите след тези данни ще доведе до увеличение на търсенето на сигурност в златото.

Подкрепи Economic.bg