Доларът приключва септември със солидни печалби

Силата на щатската валута доведе до най-голям месечен спад на златото за последните 15 месеца

Доларът приключва септември със солидни печалби
Автор: Стилиян Гребеничарски

Доларът е на път да отчете най-голямо месечно поскъпване за последната повече от една година, въпреки че някои специалисти предупреждават, че тримесечното му рали е пред риска да се изчерпи. Търговията в Азия беше спокойна, а инвеститорите следяха внимателно разширяващите се демократични протести в Хонг Конг.

През последните три месеца долара получи сила от очакванията, че Федералния резерв ще започне да повишава лихвите доста преди останалите основни централни банки. Данни вчера показаха, че потребителските разходи в САЩ са се ускорили през август, което подкрепя положителната картина за американската икономика. В резултат на това доходността по двегодишните американски облигации скочи до почти 0.6%, което не се е случвало от май 2011. Това от своя страна увеличи привлекателността на долара срещу пo- ниско доходните валути.

Долар-йена удари вчера нов 6-годишен връх на 109.75, а днес е на 109.31. Еврото приближи дъното от ноември 2012 на 1-2661 след което скочи на 1.2690.

Данните за инфлацията в еврозоната, които ще бъдат публикувани по-късно днес ще бъдат следени внимателно. По-голямо от очакваното покачване може евентуално да помогне лихвите в еврозоната да останат стабилни.

Една от най-зле представилите се валути този месец е новозеландския долар, който се обезцени с почти 7%. Данни в понеделник потвърдиха, че Резервната банка на Нова Зеландия е интервенирала, за да отслаби валутата. Днес новозеландеца е на 0.7775, след като вчера падна до 14-месечно дъно от 0.7708.

Приблизително също толкова зле се представи и австралийския долар. Той поевтиня с над 6% този месец, което е зловещ обрат след стабилната търговия в рейнджа 0.92-0.95. Австралийският долар изпадна в немилост, след като нарасна волатилността в края на лятото. Неравномерният икономически растеж в Китай и спадовете на цената на желязната руда, която дава най-много пари в износа на Австралия, бяха основните причини за продажбите на валутата. В последствие се присъединиха и технически търгуващите дилъри след пробивите на важни подкрепи, което доведе до еднопосочно движение в посока дъното от януари на 0.8660. Вчера спада достигна 0.8684, а днес котировките са 0.8750.

 Силата на долара доведе до най-голям месечен спад на златото за последните 15 месеца

Златото днес е стабилно и над 9-месечното дъно, но е на път да отчете най-голям месечен спад за последните 15 месеца, тъй като бързия растеж на долара намалява привлекателността му. Спот цената е на 1216 долара след спад в последните две сесии. Златото отчита 5.5% понижение за месеца, което е най-лошо представяне след юни 2013. Металът е на път и да отчете първа тримесечна загуба за годината. Миналата седмица той падна до 9-месечно дъно от 1206.85 долара.

Среброто завършва трети пореден месец със загуби, докато платината отчита най-голям месечен спад след май 2012 с понижение от 8%. Паладиумът е най-зле сред благородните метали с обезценка през септември от 12.4%, което е най-лошото му представяне след септември 2011.

Доларът продължава да е силен заради силните данни от САЩ и спекулациите, че Федералния резерв ще увеличи лихвите по-рано и по-бързо от очакваното. Силата на зелените пари прави деноминираните в долари метали по-скъпи за притежателите на други валути. Последните данни от вчера показаха ускорение на потребителските разходи през август в САЩ, което е положителен сигнал, че икономиката нараства във всички сектори.

Инвеститорите следят внимателно политическите размирици в Хонг Конг, където влошаване на напрежението може да доведе до покупки на златото в търсене на сигурност. Акциите вече пострадаха от тези протести. Десетки хиляди про-демократично настроени демонстранти блокираха улиците в Хонг Конг и поддържат натиска върху Китай, който е изправен пред най-голямото политическо предизвикателство след акцията на площада Тянанмън преди 25 години.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0