Доларът продължи да доминира

Златото опитва да се съвземе след тежки загуби

Доларът продължи да доминира

Очакванията за повишение на лихвите на Федералния резерв през следващата година доведоха до най-голяма разлика след началото на 2007 в размер на 75 базови пункта между доходността по две годишните американски облигации и тази на съответните германски книжа.

Долар/йена удари двуседмичен връх през нощта, но изпитва трудности да продължи напредъка при слабия пазар, тъй като Япония е в официален празник. Рекордно високо затваряне на Уолстрийт помогна на зелените пари още вчера, а днес намери слабо продължение и растеж в двойката до 120.20. Седем и половина годишния връх, който беше поставен в началото на месеца, обаче остава далеч на 121.86.

Еврото по подобен начин почти не се движи и е близо до двегодишното дъно малко над 1.22. Високо доходните валути не се представят по-добре и австралийския долар е близо до четири и половина годишното дъно от миналата седмица на 0.8107. Като цяло инвеститорите се придържат към познатата схема и при липса на новини купуват долара срещу всички останали валути.

Днес излизат поредните данни от САЩ и те могат допълнително да подчертаят различната монетарна политика между САЩ и останалите развити икономики в света. Сред тях са стойностите на БВП за третото тримесечие като прогнозите сочат възходяща ревизия над 4% на годишна основа за второ поредно тримесечие. Очакванията са за и солиден растеж в личните доходи и разходи, както и подобрение на поръчките за стоки за дълготрайна употреба. Едни такива положителни резултати ще компенсират опасенията за валутната криза в Русия и политическата несигурност в Гърция. Тези два фактора повлияха значително напоследък на пазарните движения.

Утре японските финансови пазари отново ще отворят точно преди повечето от основните финансови центрове да затворят в четвъртък заради коледните празници.

Златото опитва да се съвземе след тежки загуби

Златото нарасна днес след големите загуби вчера, но остава близо до триседмично дъно заради слабостта на петрола и силата на акциите и долара. Спот цената е 1178 долара за тройунция. Вчера поевтиняването беше в размер на 2% и достигна до дъно от 1170.17 долара, което е най-ниска стойност след 1 декември.

Нарастващите акции и по-скъпия долар намаляват търсенето на метала предлагащ сигурност. По-ниските цени на петрола пък намаляват търсенето му като средство за защита срещу инфлация. Нивата от 1170 предлагат известна подкрепа, но пробива им ще задейства нови стоп ордери.

Уолстрийт затвори в понеделник на исторически рекордни нива. Доларът също поскъпна и това прави деноминираното в долари злато по-скъпо за притежателите на други валути. Петролът поднови спада си след изказването на влиятелния министър на петрола в Саудитска Арабия, че ОПЕК няма да намали продукцията на каквато и да е цена.

Златото намери днес известна подкрепа на физическия пазар, където спекуланти от топ потребителя Китай купуваха заради вчерашния спад.

Данни на МВФ показаха днес, че Русия е увеличила златните си резерви през ноември за осми пореден месец, докато Украйна е намалила златните си активи за втори пореден месец. Значителни покупки или разпродажби от централните банки могат да повлияят значително на цената на златото.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0