Доларът се продава след разочароващия БВП на САЩ

Впечатляващ ръст на платината и паладиума през месец юли

Доларът се продава след разочароващия БВП на САЩ

БВП на САЩ за второто тримесечие излезе с растеж от 1.2%, което е доста под предварителните прогнози за увеличение от 2.5%. БВП за първото тримесечие беше ревизиран надолу от 1.1% до 0.8%. Запасите в страната пък паднаха за първи път през последните пет години, а бизнес инвестициите продължиха да рразочароват. Единственият светъл лъч дойде от разходите на домакинствата, които отчетоха ръст от 4.2% през второто тримесечие. Междувременно индекса за потребителското доверие на Мичигънския университет спадна до 90.2 спрямо резултат от 93.5 през юни. Очакванията бяха за по-слаб спад до 90.2.

Японската централна банка най-вероятно ще обяви във вторник нови смели фискални стимули, но пазара беше разочарован от липсата на действия в петък.

Слабият БВП в САЩ доведе до спад на доларовия индекс с 1%, а долара поевтиня срещу всички основни валути. Движението се дължеше и на парични потоци в края на месеца, тъй като американските капиталови пазари нараснаха с 4-5% през месец юли.

Най-голяма промяна претърпя двойката долар/йена след разочарованието от срещата на ЯЦБ. Утре е важен ден, тъй като се очакват фискални стимули и ново разочарование ще свали драматично двойката, тъй като пазара е все още дълъг по отношение на зелените пари.

 

Волатилен ден за американските облигации и по-слаби шансове за увеличение на лихвите

Стойността на американските облигации нарасна след слабия резултат за БВП през второто тримесечие в САЩ. Залозите за увеличение на лихвите през септември бяха свалени от 28% до 18%, а тези за през декември от 45% до 35%.

Петък беше волатилен ден, тъй като и Японската централна банка раздвижи пазара. Доходността по американските книжа спадна за втори пореден месец до 1.458%. ЯЦБ не оправда очакванията на пазарите за размера на стимулите, но все пак увеличи двойно програмата от заеми в долари за японските компании.

 

Впечатляващ ръст на платината и паладиума през месец юли

Златото нарасна след слабия БВП в САЩ и завърши седмицата с ръст от 2.6%. За отбелязване е, че платината през юли поскъпна с 12%, докато паладиума с 18.8%.

Петрола отскочи от тримесечното дъно в петък благодарение на слабостта на зелените пари. Въпреки това американския лек суров петрол завърши седмицата със загуби от 5.9%, а месеца със спад от 13.9% заради опасенията за свръх предлагане на черното злато.

 

Акциите растат заради намалелите шансове за увеличение на лихвите на Фед

Стандард енд Пуърс завърши миналата седмица с ръст от 0.2% до 2173.55, което е с два пункта под рекордните му стойности. Данни показали забавяне в ръста на американската икономика намалиха вероятността за повишение на лихвите на Фед и това оказа благотворно влияние върху акциите. Дау Джоунс спадна с 0.1% до 18 432. За месеца обаче отчете увеличение от 2.8%, а ръста е шести пореден месечен. Насдак нарасна с 0.2% в петък, а за месеца със 7%.

Европейските акции също напреднаха като се отличиха акциите от банковия сектор преди резултатите от стрес тестовете на Европейската банкова комисия. Във Великобритания FTSE 100 скочи с 3.37% и затвори на 6724.43.

Коментари: 0