Доларът се възстановява след триседмично дъно

Златото поскъпна до 3-седмичен връх

Доларът се възстановява след триседмично дъно
3626 ~ 2 мин. четене

Доларът се оттласна от 3-седмичното дъно в петък, достигнато след решението на Федералния резерв да остави основният лихвен процент без промяна. Решението на централната банка разочарова инвеститорите, които се надяваха покачването на лихвите да стане факт този месец. Тонът на централната банка обаче бе миролюбив на фона на несигурния глобален растеж, който би могъл да натежи на най-голямата икономика в света.

В началото на петъчната сесия инвеститорите продаваха долари преди да започнат прибиране на печалбите от дълги позиции в еврото и йената. Поради факта, че пазарите са намалили очакванията Фед да повиши лихвите, средносрочната картина за долара може да се окаже мрачна.

В петък за фючърсите по основния лихвен процент бе определена вероятност от 11%, че Фед ще вдигне лихвата през октомври, което е спад от 41%  спрямо по-ранните часове в четвъртък. Инвеститорите определят, че вероятността Фед да повиши лихвите през декември е 42%, а за януари – 52%.

В края на търговската сесия в петък доларовият индекс се покачи с 0.7% до 95.191. Анализатори са на мнение, че доларът ще продължи със своето поскъпване веднага, след като стане ясно, че от централната банка са готови да спрат политиката на нулева ставка.

Перспективата за облекчена парична политика връща апетита на инвеститори към по-рискови валути като австралийския и новозеландския долар. Късно в петък еврото поевтиня спрямо зелените пари с 1.2%  до 1.1294, след като по-рано през седмицата бе отбелязало 3-седмичен връх на 1.1459. Спрямо йената, доларът се разменяше на нива от 119,96 йени.

 

Златото поскъпна до 3-седмичен връх

Златото поскъпна до 3-седмичен връх в петък, след като решението на Фед да остави лихвите непроменени влоши възгледите на инвеститорите за състоянието на световната икономика и предизвика спад на капиталовите пазари на развитите икономики.

Спот златото поскъпна с 0,5% до 1 138.98 долара за тройунция, след като по-рано докосна най- високата си стойност от 2 септември до сега на 1 141.40 долара. За седмицата металът завърши с печалба от 2,7%.

В четвъртък от Фед запазиха лихвените проценти непроменени поради нарасналите опасения за световната икономика, волатилността на финансовите пазари и ниското ниво на инфлацията в САЩ. От централната банка обаче оставиха отворена вратата за скромно повишение до края на годината.

Проучване от четвъртък показа, че в момента повечето икономисти очакват Фед да започне да повишава лихвените проценти през декември.

От централната банка прогнозират, че инфлацията ще започне да се доближава до целевото ниво от 2%, което би се отразило отрицателно върху златото, което често бива купувано като средство за хеджиране на инфлационните рискове.

Доларът достигна 3-седмично дъно спрямо кошница от валути, преди да обърне посоката, докато облигациите поскъпваха, тласкайки доходността надолу.

На физическите пазари златото се търгува с дискаунт в Индия, вторият най-голям консуматор на метала в света, докато премиите в Китай останаха стабилни на 5-6 долара.

Сред останалите благородни метали среброто остана без промяна на 15.15 долара за тройунция, платината изгуби 0,5% до 975.75 долара за тройунция, а паладият поевтиня с 0,2% до 606.50 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg