Доларът спря двудневния си спад след последните икономически данни

Златото погледна към четвърти седмичен спад след очакванията Фед да вдигне лихвите

Доларът спря двудневния си спад след последните икономически данни
3623 ~ 3 мин. четене

Доларът успя да поскъпне в петък след икономическите данни и изявленията на представители от Федералния резерв, които подкрепят очакванията, че централната банка може да увеличи лихвените проценти през декември.

Потребителското доверие в САЩ отбелязва повишение за втори пореден месец като сега успя да надмине очакванията. За ноември стойността му е 93.1. Очакванията на икономистите бяха за повишение от 91.3. За предходния период индекса бе 90.0.

Другите данни за американската икономика от петък показаха по-слаби от очакваното данни. Производствените цени спаднаха за втори пореден месец, достигайки -0.4%. Предварителните очаквания бяха за покачване от 0.2%. Според икономисти слабите данни за инфлацията както и забавянето на растежа при потребителските разходи изглежда няма да разколебаят Фед от вдигането на  лихвите.

Коментари на заместник председателя на Федералния резерв Стенли Фишър от четвъртък вечерта, както и на президента на Фед за Кливланд – Лорета Местер, подкрепят общоприетото мнение, че централната банка възнамерява да увеличи лихвените нива през декември.

По време на проведената в четвъртък конференция, Фишър заяви, че очаква инфлацията в САЩ да продължи да нараства през следващата година и посочи, че американската централна банка може да повиши лихвите в близко време.

Доларовият индекс, който измерва щатската валута спрямо кошницата от други основни валути, се повиши с 0.3% до 98.948. Въпреки това през миналата седмица индекса е реализирал спад от 0.2%.

Доларът отбеляза покачване спрямо йената и паунда както и срещу шведската и норвежката крона. Канадският, австралийският и новозеландският долар също не бяха пощадени от зелените пари.

Щатската валута поскъпнаха спрямо еврото с 0.4 на сто до 1.0777.

Срещу швейцарския франк долара отбеляза ръст от 0.7% до 1.0067.


Златото погледна към четвърти седмичен спад след очакванията Фед да вдигне лихвите

Златото се понижи в края на миналата седмица, насочвайки се към 6- годишно дъно. Благородния метал записа спад за четвърта поредна седмица след като инвеститорите очакват, че Федералния резерв ще повиши лихвите в края на годината.

Повишаването на лихвите от страна на централната банка оказва силно влияние върху златото, тъй като това би довело до поскъпване на долара. Благородния метал загуби пет на сто от стойността си от началото на ноември, когато бяха публикувани данните за заетостта.

Спот цената на златото се понижи с 0.2% до 1082.30 долара за тройунция.

Американските фючърси със срок на доставка през декември отбелязаха спад с 10 цента до 1080.90 долара.

Най-големият борсово търгуван фонд за злато в света - SPDR Gold Shares, съобщи за спад на запасите с 1.5 тона.

Другите благородни метали също останаха на червена територия. Платината поевтиня с 2.1% до 855.50 долара. Малко по-рано метала се понижи до 854 – най-ниската цена от декември 2008.

Паладият се поевтиня с 3.9% до 536.50 долара. По-рано през седмицата удари 2- и половина месечно дъно на 530.75. Цените на металите, използвани при производството на катализатори за автомобили са намалели с 13% през миналата седмица. Това е най-големият спад от май 2010 година.

Среброто реализира понижение от 0.5% до 14.20 долара за тройунция. Преди това благородния метал достигна 2- и половина месечно дъно на 14.15 долара.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg