Домусчиев: Плоският данък се доказа като работещ

Според председателя на КРИБ ако бъде увеличен, приходите в бюджета ще намалеят и ще се увеличи сивият сектор

Домусчиев: Плоският данък се доказа като работещ

Снимка: Красимир Свраков

2063 ~ 1 мин. четене

Трябва задължително да се запази плоският данък. Той се доказа през годините - че работи, че пълни хазната и всяко увеличаване на данъците ще доведе до отлив на специалисти. Това каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) Кирил Домусчиев по време на среща при министър-председателя Бойко Борисов, след като ГЕРБ представи пред Асоциацията на работодателите (АОБР) програмата си за управление в следващия мандат. На срещата присъстваха и представителите на останалите бизнес организации.

Според Домусчиев евентуалното увеличение на данъците за хората с по-високи доходи ще засегне директно по-образованите и по-квалифицираните кадри. „Ще увеличи и сивия сектор. Всеки ще търси начин как да не плаща данъци. Приходите в хазната не само че няма да се увеличат, но и ще намалеят. Плоският данък е работещ и сме против увеличаването на данъчната тежест“, категоричен е председателят на КРИБ.

Той отново повдигна темата за сектор „Енергетика“, който заедно с образованието, са най-важни за индустрията. „Енергетиката е болна тема. Тя осигурява електричеството и газа за нашите заводи, а за да има инвестиции, трябва да можем да предлагаме конкурентни цени спрямо нашите конкуренти – най-малкото от ЕС, но и в целия свят“, каза той.

Домусчиев изтъкна, че през четирите години от мандата на правителството на Бойко Борисов все пак са се случили и добри неща в сектор „Енергетика“. „Направиха се поправи в Закона за енергетиката и индустриалните зони, което дава възможност на индустрията да инвестира в алтернативни източници на енергия, да вървим в посоката, която Зеленият пакт ни определя, за което искаме да благодарим. Искаме да благодарим и за всичко, което се направи за алтернативните доставки на газ - всички тези газопроводи, които се построиха и продължават да се строят. Всичко това ни дава възможност вече да не купуваме само от „Газпром“, а от борсите в Европа. И повечето големи консуматори го правят. Това много подпомогна бизнеса“, завърши председателят на КРИБ.

Коментари: 0