Борис Джонсън: Великобритания ще е технологична суперсила до 2030 г.

Това е от съществено значение за постигането на икономически и политически предимства и предимства за сигурността през следващото десетилетие

Борис Джонсън: Великобритания ще е технологична суперсила до 2030 г.

Снимка: БТА

4307 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Три месеца след края на преходния период по Брекзит, правителството на Борис Джонсън най-накрая добавя повече яснота към своята визия за Великобритания. Военната сила ще се определя не от броя на танковете и корабите, които една държава притежава, а от нейната наука, технологии и качеството на алгоритмите. Това става ясно от доклада, озаглавен „Интегрирания преглед на Обединеното кралство“, пише BBC.

Целта е страната да се превърне в технологична суперсила до 2030 г. Това е от съществено значение за постигането на икономически и политически предимства и предимства за сигурността през следващото десетилетие“, се казва още в него.

Да се изправиш срещу САЩ

Глобалната технологична надпревара се нажежава. Китай този месец обяви петгодишен план, включително значително увеличение на разходите за научни изследвания и развитие. Той подчертава няколко области, включително изкуствен интелект (AI), квантова информация, неврология, полупроводници, биотехнология и космическа наука.

Междувременно администрацията на новия президент Джо Байдън се фокусира върху поддържането на предимството на Америка. Доклад този месец, воден от бившия главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид, се фокусира върху рисковете за сигурността от изоставането от Китай в AI.

Войните на бъдещето може да включват алгоритми с изкуствен интелект, които воюват помежду си. Първата страна, овладяла тази и други технологии, може да има не само значително военно предимство на бойното поле, но и да защити хората си и да стимулира икономическия растеж. Ето защо в доклада на Обединеното кралство се казва, че неговата първа цел е увеличаването на научно-технологичната мощ „в преследване на стратегическо предимство“.

Трябва да генерираме сила чрез технологични иновации“, казва пред BBC Алекс Йънгър, бивш шеф на Британското външно разузнаване МИ-6.

Най-малко 7.71 млрд. евро финансиране за отбрана през следващите четири години ще отидат за научноизследователска и развойна дейност. Част от тях ще подкрепят индустриите в определени региони на Обединеното кралство – знак за сливането на приоритетите за сигурност и икономика. Освен това ще бъде стартирана национална космическа стратегия, както и нова киберстратегия.

Инвестициите във Великобритания ще бъдат намалени от страна на Китай и САЩ. Но амбицията е, че по-активната индустриална политика може да създаде „процъфтяващи екосистеми“ в ключови области. Обединеното кралство е дом на авангардни изследвания, но критиците обръщат внимание, че при комерсиализирането на местните иновации може да бъдат подчертани някои от историческите проблеми на страната.

Базираната в Лондон AI компания DeepMind е от световна класа, но през 2014 г. се продаде на Google за 400 млн. долара, като според някои служители смяната на собствеността представлява стратегическа загуба. Неуспехът да се прилагат британски изследвания и да се развият технологични гиганти на базата на тях, не е нов проблем.

Островът построи първия полупрограмируем компютър през Втората световна война за разбиване на кодове в Bletchley Park. Но това беше направено тайно. За разлика от Обединеното кралство, правителството на САЩ активно работи съвместно с частния сектор. Огромните инвестиции от Пентагона и шпионските агенции, както и по-големият вътрешен пазар създадоха Силициевата долина. Една от критиките към доклада е, че той от една страна подчертава необходимостта страната да бъде отворена към Пекин за търговия и инвестиции, а от друга – да участва в системна конкуренция.

Обединеното кралство ще трябва да работи усилено със съюзници, за да навакса и да убеди другите страни да споделят неговата визия. А това е само една от областите, в които превръщането в научна и технологична суперсила може да бъде трудно обещание за постигане.

Коментари: 0