Дончев: България трябва да плати веднага за руските реактори

„Газовият хъб е проект, в който има не само кокал, но и доста месо”, смята Томислав Дончев

Дончев: България трябва да плати веднага за руските реактори

„Преди да говорим за съдбата на руските реактори, предназначени за АЕЦ „Белене”, България трябва да си плати”. Това коментира пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев и призна, че дружествата в енергийния сектор не могат да си позволят да извадят исканата от руската страна сума.

През следващите месеци България ще трябва да реши как ще плати на руската страна дължимите 600 млн. евро, като един от вариантите е кредит. Всеки месец лихвата върху сумата, върху която се произнесе международния арбитражен съд, е 10 млн. евро.  С руската държава вече текат разговори за схема на погасяване на дълга, увери Дончев.

Според вицепремиера всеки последващ сценарий за употреба на реакторите трябва да има ясна икономическа логика, а решенията и конкретните действия трябва да дойдат след анализ.

„Имаме един лош национален навик, особено като говорим за проекти в енергийната сфера – влагаме пари, водени от устремния ентусиазъм да градим и строим без яснота какво ще стане”, отбеляза Дончев.

Според него задължително трябва да се пробва вариант с приватизация на оборудването и площадката на АЕЦ „Белене”, като там се появи изцяло частен проект. Вицепремиерът не влезе в конкретика, но отбеляза, че вече има 2 или 3 потенциални инвеститора.

 „Газовият хъб е проект, в който има не само кокал, но и доста месо”, коментира Дончев в отговор на подмятанията в руската преса, че газоразпределителният център „Балкан” е „кокал без месо”, подхвърлен от Брюксел на Москва.

Вицепремиерът беше категоричен, че хъбът не се прави напук на „Турски поток”: „Това е търговска платформа, която има собствена логика”. „Какво ще представлява „Турски поток” не е ясно – ако е една тръба с капацитет 15 млрд. куб. м, само на Истнабул консумацията му е 15 млрд.”, посочи още той.

Дончев обясни, че газовият гъб е напълно различен проект. „Той би бил по-рентабилен, по-успешен, ако през него минава руски газ – през Трансбалканския газопровод или през нова тръба в Черно море.

Коментари: 0