Дончев: Киберзаплахите застрашават реалния живот на хората

Според вицепремиера има ръководители на държавни администрации, които нямат адекватно поведение по темата киберсигурност

Дончев: Киберзаплахите застрашават реалния живот на хората

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

500 ~ 2 мин. четене

Ако на национално ниво имаме известен напредък, който е много по-малък отколкото искам, все още уязвимостта на по-малките администрации и доставчици на услуги е висока. И не само технически, а организационен. Има ръководители, които нямат адекватно поведение по отношение на киберсигурността. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев при откриването на международната конференция по киберсигурност в София Sofia CyberSec 2019, организирана от Дигитална национална коалиция (ДНК), сайта Economic.bg и сп. „Икономика“.

„Трябва да се разделим с илюзията, че кибератаките застрашават само мрежата, компютрите, телефона или сървъра. В момента те застрашават сигурността и живота, които водим. Потенциална кибератака може да спре от телевизора вкъщи до стокооборота в държавата, данъчната система, електроснабдяването и обществения транспорт. Това е заплаха не само в мрежата. В момента това е подтема, но в бъдеще ще се превърне в тема“, каза Дончев.

Той е на мнение, че трябва да се разделим с илюзиите, че можем да мислим мерки за киберсигурност в рамките на националната държава. „Интернет е глобален. Няма как мерките да са в рамките на държавата. Мерките трябва да са паневропейски“, каза той.

Вицепремиерът изтъкна, че трябва да се мисли върху  процесите в дълбочина и перспектива. „Не може да се ограничаваме само до днес. Трябва да мислим как една система може в даден момент да не функционира и да мислим как това ще се отрази на живота ни“, коментира Дончев.

Според него ако някой е в състояние пряко да въздейства на това, което пише в медиите, той е в състояние да формира общественото мнение, страховете и желанията на хората не такива, каквито съответстват на действителността, а каквито иска той. „Ако някой може да въздейства върху изборния процес, това е заплаха за конституционния ред в държавата“, каза Дончев.

Подкрепи Economic.bg