Дончев: Със сигурност трябваше да има по-добър текст за Конституция

Само смяна на караула не би отговорила на исканията на хората

Дончев: Със сигурност трябваше да има по-добър текст за Конституция

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Със сигурност трябваше да има по-добре подготвен текст за проект на Конституция, предвид факта, че темата не е съвсем нова. А що се отнася до оставането на кабинета, от партийна гледна точка това носи само щети. Това каза вицепремирът Томислав Дончев в интервю за БНР.

Според Дончев лансираният преди две седмици текст за нова Конституция е бил като посока и политическа рамка тъкмо това, което повечето хора са очаквали, но като детайли „имаше редица пропуски“. 

„Писането на Конституция не е индивидуална авторска работа като писането на стих“, подчерта той, но не пожела да посочи кои други хора и експерти, освен правосъдния министър в оставка Данаил Кирилов и министърът на външните работи Екатерина Захариева, са участвали в колективния труд на ГЕРБ.

„Ако процедурата бъде завършена докрай, същинските текстове ще бъдат правени от Великото народно събрание“, отбеляза той и допълни, че е „въпрос на дни“ да бъде готов финалният проект. 

А голямата тема, отвъд конюнктурните политически страсти, е усещането за липса на справедливост и натрупаното недоверие към институциите. Това изисква реакция, но според Дончев „само смяна на караула не би отговорила в пълна степен на исканията на хората“. Вместо това „трябва да се стартира дебатът по какъв начин да се реорганизира институционалният ред и правилата, защото фигурите са важни, десет пъти по-важни са правилата, по които се избират тези фигури, по какви правила работят, какви са ограниченията“. 

Според него ако първо бъде хвърлена оставка, „разговорът за правилата ще е разговор във въздуха“. Той все пак призна, че и това е възможен сценарий, ако ГЕРБ не събере достатъчно подкрепа за конституционни промени в парламента. По-рано Дончев коментира, че и без свикване на ВНС премиерът трябва да подаде оставка

През идните дни се очаква да бъде гласувана оставката на Данаил Кирилов. Според Дончев причината той да сдаде поста е „натрупаното напрежение върху персоната“, не само в социалните мрежи, но и по отношение на „качеството на работа и от гледна точка на персоналните качества“.

С тези текстове в Изборния кодекс реално избори много трудно могат да се организират, посочи още Томислав Дончев. По думите му няма яснота какъв тип са визираните машини за гласуване и чия е отговорността да ги осигури.

Не е записано кой осигурява машините, няма орган, който има правото и задължението да купува машините, поясни Дончев и определи това като "основния дефект“.

„Престоят в кабинет в Министерския съвет или в дадено министерство в никакъв случай не е комфортен в тази ситуация. От гледна точка на партийната логика оставането на правителството носи само щети“, посочи Дончев. На въпрос колко губи ГЕРБ в настоящата ситуация, той допълни: „Не мога да ви кажа числово, но със сигурност губи.“

Коментари: 0