Дончев: Загубихме заради неравенството и чувството за несправедливост

Според вицепремиера не могат да се винят хората

Дончев: Загубихме заради неравенството и чувството за несправедливост
Въпреки че през 2015 г. отчетохме 3.6% икономически растеж, хората не го усещат. И това в голяма степен се дължи на социалното неравенство и неравномерното разпределение на богатството. Това е мнението на вицепремиера по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев. Според него това е една от причините, поради които ГЕРБ загуби президентските избори и се наложи правителството да подаде оставка.

„Националното богатство е несправедливо разпределено между различните обществени кръгове“, смята Дончев.

Той признава, че лошият резултат на изборите не се дължи само на кампанията или на избрания кандидат. „Малко или много, може би съдим сурово себе си, това е резултат от начина, по който сме се държали през последните две години“, каза вицепремиерът.

Друг голям проблем според Дончев е липсата за усещане, че справедливостта съществува в България. „Проблемът за справедливостта е много по-остър от проблема с доходите. Защото човек би понесъл временно лишение днес, ако знае какво ще се случи утре. Но това, към което не би проявил търпение, е липсата на справедливост. А е безспорен факт, че в обществото има подобно настроение - че държавата не е докрай справедлива“, добавя Дончев.

"Един политик няма право да се сърди на хората. Щом те мислят, че нещо не е наред, значи не е наред. Точка", каза още той.
Коментари: 0