Досегашният шеф на КОНПИ поема борбата с корупцията в България

Пламен Георгиев е предложение на ГЕРБ и бе избран в конкуренция на само още един кандидат

Досегашният шеф на КОНПИ поема борбата с корупцията в България
1396 ~ 1 мин. четене
Досегашният председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев бе избран от Народното събрание да оглави новия и по-овластен орган - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).  „За“ избирането му гласуваха 148 депутати, 66 бяха „против“, а 4 се въздържаха.

Пламен Георгиев е предложение на ГЕРБ и бе избран в конкуренция на само още един кандидат - Николай Николов, предложен от БСП. Но за него гласуваха само 79 народни представители, 62 бяха „против“, а 73  се въздържаха.

Пламен Димитров е бил прокурор в Софийска районна и Софийска градска прокуратура, зам.-административен ръководител в Специализираната прокуратура, както и зам.-министър на правосъдието. От 2013 г. до момента е председател на КОНПИ. Удостоен е с наградата „Джовани Фалконе“- за висок професионализъм и принос в борбата с престъпността. В Биографията му пише още, че е преминал обучение в академията на ФБР за борба с корупцията в публичната сфера.
Предложеният от БСП Николай Николов е доктор по право с дисертация, свързана с установяването на имущество, придобито от престъпна дейност. От 2011 г. до януари 2018 г. е член на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, а от 2013 г. - неин председател. Автор е на над 40 научни публикации, близо 15 години е посветил на работа в областта на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Подкрепи Economic.bg