ДПС и ГЕРБ се втвърдиха срещу изчегъртването

Корнелия Нинова затвори партията в едва 10%, превръщайки я в много малка парламентарна група, но нейна

ДПС и ГЕРБ се втвърдиха срещу изчегъртването

Снимка: БТА

6576 ~ 3 мин. четене
Иглика Горанова Автор: Иглика Горанова
Президентски избори 2021

Месец преди изборите 2 в 1 битката за „Дондуков“ 2 се втвърди, а поведението на ГЕРБ и ДПС показва, че те не залагат на партийни послания, а се съсредоточават върху нападателното говорене срещу Радев и служебния кабинет. С това двете партии дадоха достатъчно ясни знаци, че няма да позволят да бъдат изчегъртвани от властта – обещание, което дадоха партиите на промяната, но което не осъществиха.

Агресивната позиция на лидерите на ГЕРБ и ДПС срещу Радев и служебния кабинет цели обединяване на електоратите, както и да им даде увереност, че техните позиции в бизнеса и средните ешелони на властта не са заплашени. И ГЕРБ, и ДПС в един глас наричат Румен Радев разединител, а Бойко Борисов направо го обвини, че българите гинат, защото той и Стойчо Кацаров експериментират с нов модел, свързан с COVID кризата. Години наред много анализатори говорят, че двете партии управляват заедно, но едва сега, като че ли, добиха кураж да не го крият.

Ходът с Карадайъ

Влизането на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в битката за президентския пост, при положение, че ДПС никога в над 30-годишната си история не са издигали собствена президентска двойка, може да се тълкува двояко. В това решение прави впечатление прагматичността. Издигането на Карадайъ е напълно обяснимо – избирателите не бива да се объркват при положение, че ще гласуват машинно и с една карта. Идеята е, че когато имат свой кандидат за президент, който е техният лидер, ДПС да не изгубят нито един глас за парламентарния вот – гласуват за Карадайъ, после гласуват за листата на ДПС.

На второ място, движението иска да покаже, че ще използва всички налични ресурси, за да се противопостави на опитите да бъдат ограничени финансовите потоци към близкото бизнес обкръжение.

ДПС отдавна са се отказали да бъдат нормална либерална партия, те си остават в етническия затворен модел и сега за пръв път ще покажат сила, като издигнат свой кандидат за президент. Включването на Делян Пеевски в листите на две избираеми места също е ход, с който те показват, че са ненаказуеми“, коментира пред Economic.bg доцентът по политология Мария Пиргова.

Тя допълни, че това е демонстрация на сила, защото от тяхна страна няма реакция на санкциите по закона „Магнитски“, нито пък ги интересува това обществено мнение, което е превърнало Пеевски в „знаме на корупцията“.

От ДПС са категорични, че в средите им Пеевски е добре приет от електората, защото изпълнява своите предизборни обещания, особено за строежа и ремонта на пътища. Ситуацията обобщи Йордан Цонев от ДПС: „Това е нашият Делян, зад когото ДПС винаги стои“. Което означава, че партията не просто няма проблем с Пеевски и разкритията около него, включително и от САЩ, но тя се идентифицира с него и няма никакво намерение да се съобразява с другите.

Втърдяване в ГЕРБ и свиване на БСП

Нападателното говорене на Борисов срещу Радев и служебния кабинет също има чисто политическо обяснение. „Борисов казва, че ще се върне във властта, което е 99% невъзможно, но иска да запази кадрите си, както и местните структури. Винаги съм смятала, че свалянето на ГЕРБ от властта минава през местния вот. И затова битката е много люта“, коментира още Пиргова.

И друг политически играч в лицето на БСП ще претърпи загуба от концентрацията си върху президентската институция. „Ревността на ръководството на „Позитано“ 20  към Румен Радев заради новия политически проект е много явна и това е груба грешка. Наблюдава се тенденция Корнелия Нинова да затвори партията в едни 10% – много малка парламентарна група, но нейна“, смята Пиргова. БСП вече не говорят за себе си като за незаобиколим фактор и изоставя всички идеологически формулировки, както и целият електорат, е наблюдението на политологът.

Целият този политически пейзаж говори за твърда битка на партиите на статуквото (ГЕРБ и ДПС), които бранят своите позиции и нямат намерение да търпят сериозни загуби от желанието за промяна. А какво ще направят партиите на промяната, не е съвсем ясно, защото кампанията все още е в ход. Сигналите, които излъчват, са за компромиси в името на съставянето на кабинет, в който не влизат ГЕРБ и ДПС. Въпросът е този път избирателите им пак да повярват, което е сложно след фиаското в предишните два парламента и да не позволят отново техните депутати да бъдат купени или рекетирани.

Подкрепи Economic.bg